Необходими продукти:
- 140 гр пилешко филе – 5 БП
- 130 гр морков – 1 БВ
- 120 гр лук – 1 БВ
- 220 гр прясно мляко 2% – 1 БПВМ
- 19 гр трици – 1БВ
- 2 ч.л зехтин – 5 БM
Начин на приготвяне:
Първо нарязваме на ситно парченцата месо и го сваряваме в малко подсолена вода /колкото да покрие месото и зеленчуците, не слагайте прекалено много, за да не стане много водниста супата. Ако е нужно после ще добавите още мляко, защото то само по себе си е балансирано /. Към него добавяме ситно нарязан морков и лук. Когато всичко се свари добре и зеленчуците омекнат добавяме прясното мляко. Оставяме да кипне мъничко и го махаме от котлона. През това време смиламе в блендера триците. В тиган запържвам почти 2 чаени лъжички зехтин с червен пипер, към тях добавям овесените трици, превърнати в брашно и се превръща в нещо като трохи от трици и червен пипер. Изсипваме ги в все още врялата супа и те автоматично се разтварят и се получава характерния за шкембе чорба вкус и аромат на запържен червен пипер. Връщаме чорбата обратно на котлона да кипне и свалям от там. Вкуса е … едно към едно с оригинала. Само където месото е пилешко.
За тези, които искат да знаят повече:
Тази вкусна „шкембе“ чорба е за 6БПМ и 4 БВ. Протеин /пилешкото месо и малко от пр. мляко/, въглехидрати /зеленчуците и пр.мляко/, мазнини /зехтин и пр.мляко/.
ВАЖНО! Трябва да изравните блоковете на въглехидратите. По-долу ще напиша как.
Как можете да си го хапвате:
Ако разделите цялото количество супа на две равни части във всяка ще има 3БПМ и 1БВ.
Ето как да добалансирате:
1/ 1 порция от супата + 1 филийка хляб Вита + 100г плод за 1БВ
2/ 1 порция от супата + салата от 330г домат+краставица+ 260мл бира
3/ 1 порция от супата + 2 БВ по таблицата, по ваш избор.
Рецептата и снимките са на Елеонора Топалова. Благодарим им!
Да ви е сладко!