-
Необходими продукти:
ще запиша продуктите за 1 порция:
1 яйце
1 длан сирене / 84 г/, най – добре да е обезмаслено* Ако не е /56г/
1 среден домат /330 г/
по желание : малко лук, малко чушка, може гъби също
6 маслинки / може нарязани вътре или цели/, ако не искате маслини – 1ч.л.зехтин
Задължително: десерт 200 г плод / без банан и сушени плодове/ или 100 г плод + 1 филийка към гювечето
Начин на приготвяне:
На първата снимката е направено за няколко човека в тавичка , за по – лесно, ако искате да го направите така :
В незалепващ тиган слагате нарязана 1 глава лук, задушавате с малко водичка и малко мазнина / 1л./, добавяте и доматите за малко.
След това, прехвърляте всичко в тавичката като канапе и отгоре нареждате плочките сирене и чуквате яйцата върху тях.
Другия класическия вариант е в гювече :
В гювечето слагате лука, чушката / може и без тях/, нарязания на шайби домат, сиренето и отгоре чуквате яйцето, аз обичам и малко подправки вътре, също така и понякога обичам да сложа 1 лъжичка лютеница..Пече се или в загрята фурна на 200 градуса до готовност или понякога, когато много бързам, пека в микровълновата за 5-6 минути, като пукате жълтъка на яйцето задължително и слагате капака 😉
За тези, които искат да знаят повече: Това са 3 блока П,В,М за едната порция. Като протеините са от сиренето и яйцето, въглехидратите са от зеленчуците, плода или хляба, мазнините от маслините или зехтина.
Забележки* Обезмаслено сирене продават в магазини, специализирани за млечни продукти – мандри, може и нискомаслено, може и пълномаслено, просто да знаете, че колкото е по – пълномаслено, толкова е по – калорично, ако го употребявате рядко, може и да си карате с пълномасленото, но ако всеки ден консумирате, а искате да сваляте за в началото поне по – добре да предпочитате Котидж сиренето, изварата или обезмасленото..