-
Необходими продукти:
Сьомга – колкото една голяма длан /126 г/
1 малка тиквичка / 120 г/
1 краставица
80 г нахут /може от консерва/ или хумус*
сос по желание: 3-4 с.л. лимонов сок или оцет, 1 скилидка чесън /по желание/, 1 ч.л. мед /5-6г/, 1 ч.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Обелвате тиквичката и краствицата, нарязвате ги на дълги ленти с белачка, посолявате ги, за да си пуснат водичката за малко /5-10 мин./
През това време си изпечете рибата на грил тиган за кратко от двете страни, тя си пуска мазно, не е нужно да намазнявате.
Направете и соса, след това отцедете тиквичките и краставиците от излишната вода /може и леко с ръка/. Смесете тиквичките, краставиците и хумуса /нахута/ и залейте със соса. Това на пръв поглед странно съчетание е супер вкусно! За това, че може да се яде сурова тиквичка, разбрах едва преди 2-3 години и оттогава ми е супер вкусно да експериментирам с този нов за мен вкус! Опитайте, няма да съжелявате!
За тези, които искат да знаят повече: Това са 3 блока П,В,М. Протеинът е от сьомгата, въглехидратите – от краставицата, тиквичката и нахута и мазнината – от зехтина или в хумуса има.
Забележка* Хумусът представлява смлян нахут с лимонов сок, чесън, зехтин и тахан – най-често. Има много рецепти из интернет, ако си го правите вие, просто сложете по-малко зехтин и тахан, иначе става доста калорично. Това е много вкусно нещо, което засища и направо искаш още и още, поне аз! Ще запиша и рецепта за него скоро, тъй като е много лесен и вкусен за Зоната и го използвам доста често. 🙂