-
Необходими продукти:
1 яйце
1 длан обезмаслено сирене /126 г/ или /84 г/ обикновено
½ кг спанак / може по – малко, може и повече/
2 с.л. с връх трици /38 г/
2 с.л. с връх брашно за овалване / от нахут най – добре – 30 г /
по желание: чесън /аз сложих 1 скилидка, може и повече, може и без/, джоджан, и други пресни подправки, 1с.л.ленено брашно
2-3 топени сиренца /може и без тях разбира се, който е по – стриктен да не слага/ или 1 ч.л.зехтин





Начин на приготвяне:
Най – бавното е да си почистете и нарежете спанака, след това вече, половината работа е свършена.
Задушавате спанака, добавяте подправки на вкус и чесънчето нарязано на ситно и готвите до пълно умекване на спанака /задушаването става в малко водичка, при необходимост наливате още/.
След това отцеждате много добре спанака от излишната вода.
В купа чуквате яйцето, натрошавате на много ситно сиренето, след това и вече поизстиналия и отцеден спанак, както и триците, всичко се обърква много добре и се оформят кюфтенца – средна големина. Като всяко едно се овалва добре от всички страни в брашното, което сте избрали..Нареждат се в тавичка върху хартия за печене и се пекат около 30 минути на умерена фурна.
Моите излязоха 12, което беше и целта де 😉 Но колкото и да ги изкарате не е толкова важно, по – долу ще запиша как ще определите за 1 хранене 🙂
Кюфтенцата стават много лесно и бързо и са много вкусни, надявам се че и на вас ще ви харесат 🙂 Приятен апетит!
За тези, които искат да знаят повече: това са общо 4 блока П,В,М. Протеините са от сиренето и яйцето, въглехидратите са от триците, спанака и брашното и мазнините от топените сиренца, лененото брашно или от зехтина.
По колко може да изядете?
За малко хранене – половината кюфтенца, ако искате може да добавите чеснов сос от 1,2 с.л.кисело мляко.
За голямо хранене – половината кюфтенца + ½ кофичка кисело мляко от 2 % / или да си направите млечно – чеснов сос от него с подправки / .
Друг вариант за голямо хранене – е да изядете 2/3 от кюфтенцата, като добавите сос само от 2 с.л. кисело мляко 🙂
Естествено в Хепи тези кюфтенца са пържени и са използвани по – мазни и калорични сирена, но това изобщо не означава, че тези са по – малко вкусни! 🙂 Опитайте и вие 🙂