Необходими продукти:*
84 г кашкавал
84 г сирене
1 яйце / за панировката/
280 г сварен картоф
250 г готов задушен спанак /може и повече и по-малко/
1с.л.зехтин
Подправки по ваше желание
За соса: кисело мляко, чесън, копър, сол
Начин на приготвяне:
Сварявате картофа, обелвате го и го намачквате.
Настъргвате сиренето и кашкавала.
Ако спанака ви е суров го задушавате хубаво в малко водичка и го отцеждате, може да е от консерва или замръзен, важното е само да го отцедите добре от водата.
Смесвате всичко заедно, като е добре картофа да е поизстинал и разбърквате хубаво с вилица или ръце.
Оформяте кюфтенца, потапяте всяко кюфте в разбитото яйце и слагате върху хартия за печене, може по – малко или повече бройки кюфтенца да направите, не е важно това, важно е да са горе – долу еднакви на размер и да ги разпределите на 3 равни части за 3 хранения.
Печете на 180 градуса до готовност – може би около 30 минути пекох, но не съм сигурна, така че наблюдавайте 😉
По колко може да изядете?
Аз ги правя около 20 бр малки кюфтенца – стават страхотни, разделям ги на 3 части и си ги хапвам със млечен сос.
За голямо хранене: Ако и вие ги направите около 20 на брой
6,7 от кюфтенцата + млечен сос от 4,5 с.л. кисело мляко + подправки на вкус
За малко хранене:
3,4 от кюфтенцата + млечен сос от 4,5 с.л.кисело мляко + подправки на вкус
За тези, които искат да знаят повече: Общо всички кюфтенца са 7 блока П,В,М. Протеините са от сиренето и кашкавала, въглехидратите са от картофите и спанака и мазнините от зехтина.
За тези, които искат да са по-стриктни: на мястото на сиренето може да сложат – 180 г извара, на мястото на кашкавала – 80 г моцарела лайт.
Забележка:* Правих ги в два варианта: другият е с галета и стават с хрупкава коричка :
84 г сирене
84 кашкавал
1 яйце за панировката
200 г варен картоф
спанак
2 много препечени филийки Бонус или Тонус – и в чопъра ги правя на трохи
Цялата рецепта се повтаря, само накрая след като кюфтето се сложи в яйцето, се слага и в купичката с трохите от хляба…