Как да разпределите в чинията си за едно хранене?
Месото – 1 ваша длан (105 г)
Зеле – слагате нормално, колкото искате
2 филийки хубав хляб
1 ч.л. зехтин или друга мазнина
Как да сготвите това?
Няма значение по какъв точно начин ще сготвите ястието, дали ще е във фурна, на котлон и с какви подправки, важното е да спазвате следните правила – да няма запържване, да няма повече от 1 ч.л. мазнина на едно хранене, а ако я готвите в по-големи количества, общото количество да е 1-2 с.л. мазнина за цялото ястие.
Ако нямате ваша си рецепта, пробвайте моята, но пак казвам, най-важното е как ще си разпределите храната в чинията, след като е готово ястието, а не как точно ще го сготвите.
Аз приготвям няколко порции, не само за себе си, така че ето моите продукти, това е просто ориентировъчно:
- 500 г свинско филе
- 1 средно голяма зелка
- 200 г пресни домати или консерва домати
- 1 с.л. зехтин, червен пипер, сол, дафинов лист, черен пипер.
Режете зелето на ситно и го намачкайте с малко сол, слагате на дъното на тенджера 1 с.л. мазнина и изсипвате половината намачкано зеле.
Върху него подреждате нарязаните на кубчета парчета свинско месо (ако обичате дафинов лист и черен пипер, сега е моментът), след това изсипете останалата част от зелето.
Така напълнената тенджера поставете на котлона да заври, после намалете огъня да къкри поне 40 минути и после добавете настъргани пресни домати или домати от консерва, червен пипер.
Оставете да къкри на бавен огън до пълна готовност. Обикновено за около час и половина ястието е готово, сол сложете най-накрая.
За тези, които искат да знаят повече – разпределението горе в чинията е за 3 блока П,В,М. Протеин – свинското, въглехидратите са от зелето и хляба и мазнината е тази, с която сте готвили.
За хора, които обичат по-големи порции, разпределете по следния начин 120 г месо, зеле на око и 3 филийки хляб.