Необходими продукти:
Средно голямо парче не мазно свинско месо /420 г/
Подправки за месото – сол, черен пипер, къри, куркума, сух чесън, риган
За пюрето:
100 – 150 мл. прясно мляко
сол
зеленчуков бульон /в случая е използван био, но който, както предпочита/
Един средно голям картоф /350 г/
Парче сладък картоф /120 г/
Малък морков /100 г/
12 г масло
За соса:
Шепа пресни гъби /180 г/
1 ч.л. брашно от лимец /7 г/
от сосчето на месото, което не трябва да е мазно/
50 мл. прясно мляко
Подправки – сух чесън, черен пипер, мащерка
2 ч.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Месото разделяме на 4 равни парчета и овкусяваме с подправки по наш вкус. Печем във фурната с хартия за печене или в еър фрайер. Запазваме сосчето, което се е отделило при печенето. Слагаме сосчето в малък тиган или касерола, изсипваме гъбите и малко водичка и задушаваме до омекване. Добавяме подправките и брашното, което сме размили в малко водичка. Ако има нужда доливаме вода до желаната консистенция. Пюрето приготвяме като сваряваме всички зеленчуци на пара. Пасираме добавяме подправкие и малко прясно мляко. За да разпределим е нужно във всяка чинийка да сложим едно от парчетата месо, да залеем с ¼ от соса и да сложим ¼ от пюрето.
За тези, които искат да знаят повече:
Цялата чинийка е за три блока протеини /месото/, въглехидрати /картофите и моркова/ и мазнини от зехтина и маслото/
Как можете да си го хапвате:
За обяд или вечеря – страхотно е. Благодарим на Даниела Пенчева за рецептата и снимката. Да ни е вкусно :* :* :*