Необходими продукти:
- 480 тиквички – 2БВ
- 2 препечени филии черен хляб /Вита, Бонус, Тонус/ – 2БВ
- 1 яйце – 1БП
- 84 г кашкавал – 3БП
- 1 и 1/3 ч.л. зехтин – 4БМ

Начин на приготвяне:
Нарязвате на пръчици или на тънки кръгове тиквичките. Препичате много хубаво 2 филии черен хляб. Правите го на трохи, аз го направих с чопъра за няколко секунди и имате галета. Разбивате в купичка едно яйце, слагате в друга купа подправки на вкус и настъргвате кашкавала на ситното ренде. Смесвате с галетата, аз сложих сух копър, чесън на прах, сол. Наредих всички тиквички в тавата върху хартия за печене. След това намазах с четка с яйцето всички тиквички. После равномерно с лъжица разпределих от галетата с подправки и кашкавала и изпекох на 180 градуса до готовност. Много вкусно и интересно се получи. Направете и сос от 2 с.л кисело мляко, малко копър, чесън и сол, по желание…
За тези, които искат да знаят повече:
Тези вкусни хрупкави тиквички са за 4БВПМ. Въглехидратите/тиквичките, хлябът/, протеин /кашкавалът и яйцето/, мазнина /зехтина/.
*Ако искате да сте по-стриктни и да направите рецептата зелена, използвайте вместо 1 яйце, 2 белтъка и вместо кашкавал, моцарела лайт.
Как можете да си го хапвате:
1/За голямо хранене може да изядете цялото количество от 4БВПМ. Може да си добавите и салата от краставици без мазнина или 1-2 шепи намачкано зеле със сол и лимон без да броите.
2/Ако пък количеството ви е голямо може да разделите на две, да хапнете половината тиквички /2БВПМ/ и да си сглобите отделно още 1БВПМ за десерт от 56 г извара+100 г плод+2-3 ядки. Така ще имате точно 3БВПМ.
Да ви е сладко!