Необходими продукти:
- 84 г сирене
- 84 г кашкавал
- 1 яйца и 2 белтъка
- 420 г настъргани сурови картофи
- 120 г стар лук – настъргани
- подправки на вкус – чевен пипер /много върви/, чубрица, чесън на прах
Как да я приготвя?
Настъргвате всички продукти, добавяте разбитите яйца и подправките и обърквате всичко много добре /или с 2 вилици, или с ръце/. Постилате в тавичка хартия за печене и изсипвате сместа отгоре, разстилате, заглаждате с лъжица, за да е еднаква дебелината навсякъде. Печете на умерена фурна до готовност, един обича по-препечена, друг по-малко, въпрос на вкус. След като е готова, разделете на 8 парчета.
Как да определя колко е едно хранене?
Ако сте разделили на 8 равни парчета:
за малките хранения може да ядете 1 или 2 парчета
за големите хранения– 3 или 4 парчета
Може и друг вариант, в който да комбинирате с кисело мляко –
за малко хранене – 1 парче от запеканката с 1/2 кофичка кисело мляко 2%
за големите хранения – 2 или 3 парчета с 1/2 кофичка кисело мляко.
За тези, които искат да знаят повече: Това са 8 блока П,В,М. Протеините са от яйцата, сиренето и кашкавала, въглехидратите от картофите и лука, мазнина в случая не съм добавяла, защото кашкавала и сиренето са високомаслени.
За тези, които искат да са по – стриктни: могат да избират обезмаслени или нискомаслени продукти и да добавят 2 ч.л.зехтин и вместо 2 яйца – да сложат 4 белтъка.
Пробвала съм я и с много лук и малко картоф, също стана много вкусна : 200 г картоф + 480 г стар лук – въпрос на вкус 🙂