Яж всичко и отслабвай!

Яж всичко и отслабвай!

Обяд / Вечеря

Всякакви супи – балансирани  

Всякакви супи – балансирани  

  • Важно! Цвета на идеите за супи е червен, само защото по масово се приготвят с ориз и картофи и по – мазни, отколкото трябва, ако си приготвите супите с предобладаващи зелении, пресни зеленчуци и не мазни меса – тя спокойно може да бъде и зелена. Няма да пиша рецепти за тях, можете да си ги приготвяте както обичате, по- надолу има снимки, по които обяснявам..

    Важното е да спазвате тези правила:

    *Да няма много мазнина – това означава на 1 тенджера – около 1,2 с.л. 

    *И правилно да разпределите супата в купичката.. 

    От супа до супа има огромна разлика, има такива с по 2 пръста мазно отгоре, има такива с много ориз и картофи без месо, има такива с много месо и само течна част и т.н…

    Има хора, които обичат супите без застройка, със застройка, обичат с тъмно месо, други с бяло месо, обичат без хляб, със хляб, едни обичат да слагат фиде, други ориз, едни обичат с различни зеленчуци, други държат само на картофите. Толкова много различни супи и толкова много различни начини за тяхното приготвяне. Аз няма да ви ограничавам, разбира се, от нито една любима ваша супа, нито от начина, по който я приготвяте.. Единствено намаляте мазнината много и търсите баланса като си сипвате в купичката, ето как:

Готвите си супата, така както я обичате, като спазвате правилото с много малко мазнина и ..

Имате месо примерно в супата, гледате то да е “на око” толкова, колкото “лошите” въглехидрати – т.е. колкото са ви картофи, ориз или фиде. Зеленчуците не са проблем, зелениите вътре също, застройката също, важното е да изравните месото да е горе-долу, колкото тези трите или само едно от тях, някой правят супата само с фиде други само с ориз, други с картофи и фиде и т.н. 

Идеята е да не преобладават много ориза, фидето или картофите, а да са “на око” по равно с протеина / месото, рибата и др./.

Другият вариант – има хора, които обичат в супата им да преобладават зеленчуците – чушка, зелении, домат, целина и т.н.. и много малко или изобщо да ги няма, от така наречените “лоши въглехидрати”/картофи, ориз, фиде/, тогава може да прибавите и хляб към супата / Бонус или Тонус/, в зависимост от това колко е месото, ще определите дали 1 или 2 филийки ще ви бъдат достатъчни. Ако е повече месото/рибата и др/ ще добавите 2 филийки, ако е по – малко ще добавите 1 филийка. 

Тук ще ви дам няколко примера, за да си представите нагледно, как да прецените: 

Телешко варено: със зеленчуци, като гледате горе – долу месото да е толкова, колкото картофа, в повечето заведения, в които съм го яла си ре горе – долу балансирано..

 

Супа топчета: Тя най – често се прави само с ориз и сега вие сами преценяте – ако ориза е много, колкото топчетата – не ядете и хляб. Ако ориза е съвсем малко, а топчетата много, може да изядете 1 филийка.

Пилешка супа: Най – често я приготвят с картофи и ориз, но все пак всеки различно : идеята пак е пилешкото месо да е като обем горе-долу, колкото картофите и ориза, ако пък е направена с много зеленчуци, а малко фиде или изобщо без, може да си добавите и хляб.

Спаначена супа: Най-често се приготвя от много спанак, лук и малко ориз – трябва и обаче баланс, може да добавите малко сиренце вътре или има варианти, в които я приготвят с малко месо, въпрос на вкус. Ако я приготвяте без ориз а само от много спанак и зеленчуци, пак може да си добавите хляб.

Рибена чорба: Най-любимата ми от супите, най – често се приготвя с целина, домати, картофи, пресни подправки и пак търсите баланса – ако рибата е горе- долу, колкото картофите, няма нужда от хляб, ако както в случая в тази снимка рибата е доста повече, може да си добавите и хляб. Вие преценяте..

Телешка гулаш чорба: Обикновено се приготвя от телешко месо, картофи и нещо доматено – на същия принцип преценяте.

Агнешка чорба: Виждала съм я в много варианти и много мазна и с преобладаващ ориз в нея и не мазна, със зелении и много апетитна. Тук пак вие преценяте, ако ориза е колкото агнешкото, не добавяте хляб, ако е малко ориза и агнешкото много – изравнявате 🙂 

Има липсващи супи със сигурност, аз предлагам най – обичаните тук, в моя край, но идеята за всички е една и съща, ако сте разбрали как става до тук, ще можете на око да балансирате и вашите любими. 

*Забележки: *Крем супите, в повечето случаи за основа използват картофите – за спаначена, за броколи, за тиквички и т.н. т.е. към тях ще трябва да се добави протеин по ваш избор, аз бих добавила сирене или цедено мляко.

                      *Боба и лещата за мен не са супи, за това не съм ги включила тук, тях ще ги обяснявам като захладнее 😉

                       

Стана ли ви интересно? Искате ли да се запознаете с още рецепти и истории на вече отслабнали жени и мъже и да получите тласък и мотивация за истинска, трайна промяна? Можете да разберете как най – лесно да стартирате Зоната като си купите книгата ми от ТУК!

Яж всичко и отслабвай!

Това е начин на хранене за постоянно, чрез който ще „подреждате“ хормоните си и тялото ви ще започне да работи максимално добре

Информация

За контакти

Здравейте, казвам се Катина, на 37 години съм, от Слънчев бряг, завършила съм финанси във Варна, но душата иска друго…

Започнах да чета и да се интересувам от здравословно хранене преди доста години – купувах си книги, списания, постоянно четях форуми, разпитвах възрастни хора (в добро и лошо здравословно състояние) с какво са се хранили, изгледах доста предавания и филмчета, които намерих по темата, правих експерименти със себе си и с други хора, с начина ни на хранене.

© 2021 Kakvodaqm.bg – Всички права запазени! | Изработка на сайт от BEKYAROV.NET

Количка
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие се приемате използваните от нас 'бисквитки'.
Start typing to see posts you are looking for.