Важно! Цвета на идеите за супи е червен, само защото по масово се приготвят с ориз и картофи и по – мазни, отколкото трябва, ако си приготвите супите с предобладаващи зелении, пресни зеленчуци и не мазни меса – тя спокойно може да бъде и зелена. Няма да пиша рецепти за тях, можете да си ги приготвяте както обичате, по- надолу има снимки, по които обяснявам..
Важното е да спазвате тези правила:
*Да няма много мазнина – това означава на 1 тенджера – около 1,2 с.л.
*И правилно да разпределите супата в купичката..
От супа до супа има огромна разлика, има такива с по 2 пръста мазно отгоре, има такива с много ориз и картофи без месо, има такива с много месо и само течна част и т.н…
Има хора, които обичат супите без застройка, със застройка, обичат с тъмно месо, други с бяло месо, обичат без хляб, със хляб, едни обичат да слагат фиде, други ориз, едни обичат с различни зеленчуци, други държат само на картофите. Толкова много различни супи и толкова много различни начини за тяхното приготвяне. Аз няма да ви ограничавам, разбира се, от нито една любима ваша супа, нито от начина, по който я приготвяте.. Единствено намаляте мазнината много и търсите баланса като си сипвате в купичката, ето как:

Готвите си супата, така както я обичате, като спазвате правилото с много малко мазнина и ..
Имате месо примерно в супата, гледате то да е “на око” толкова, колкото “лошите” въглехидрати – т.е. колкото са ви картофи, ориз или фиде. Зеленчуците не са проблем, зелениите вътре също, застройката също, важното е да изравните месото да е горе-долу, колкото тези трите или само едно от тях, някой правят супата само с фиде други само с ориз, други с картофи и фиде и т.н.
Идеята е да не преобладават много ориза, фидето или картофите, а да са “на око” по равно с протеина / месото, рибата и др./.
Другият вариант – има хора, които обичат в супата им да преобладават зеленчуците – чушка, зелении, домат, целина и т.н.. и много малко или изобщо да ги няма, от така наречените “лоши въглехидрати”/картофи, ориз, фиде/, тогава може да прибавите и хляб към супата / Бонус или Тонус/, в зависимост от това колко е месото, ще определите дали 1 или 2 филийки ще ви бъдат достатъчни. Ако е повече месото/рибата и др/ ще добавите 2 филийки, ако е по – малко ще добавите 1 филийка.
Тук ще ви дам няколко примера, за да си представите нагледно, как да прецените:
Телешко варено: със зеленчуци, като гледате горе – долу месото да е толкова, колкото картофа, в повечето заведения, в които съм го яла си ре горе – долу балансирано..
Супа топчета: Тя най – често се прави само с ориз и сега вие сами преценяте – ако ориза е много, колкото топчетата – не ядете и хляб. Ако ориза е съвсем малко, а топчетата много, може да изядете 1 филийка.
Пилешка супа: Най – често я приготвят с картофи и ориз, но все пак всеки различно : идеята пак е пилешкото месо да е като обем горе-долу, колкото картофите и ориза, ако пък е направена с много зеленчуци, а малко фиде или изобщо без, може да си добавите и хляб.
Спаначена супа: Най-често се приготвя от много спанак, лук и малко ориз – трябва и обаче баланс, може да добавите малко сиренце вътре или има варианти, в които я приготвят с малко месо, въпрос на вкус. Ако я приготвяте без ориз а само от много спанак и зеленчуци, пак може да си добавите хляб.
Рибена чорба: Най-любимата ми от супите, най – често се приготвя с целина, домати, картофи, пресни подправки и пак търсите баланса – ако рибата е горе- долу, колкото картофите, няма нужда от хляб, ако както в случая в тази снимка рибата е доста повече, може да си добавите и хляб. Вие преценяте..
Телешка гулаш чорба: Обикновено се приготвя от телешко месо, картофи и нещо доматено – на същия принцип преценяте.
Агнешка чорба: Виждала съм я в много варианти и много мазна и с преобладаващ ориз в нея и не мазна, със зелении и много апетитна. Тук пак вие преценяте, ако ориза е колкото агнешкото, не добавяте хляб, ако е малко ориза и агнешкото много – изравнявате 🙂
Има липсващи супи със сигурност, аз предлагам най – обичаните тук, в моя край, но идеята за всички е една и съща, ако сте разбрали как става до тук, ще можете на око да балансирате и вашите любими.
*Забележки: *Крем супите, в повечето случаи за основа използват картофите – за спаначена, за броколи, за тиквички и т.н. т.е. към тях ще трябва да се добави протеин по ваш избор, аз бих добавила сирене или цедено мляко.
*Боба и лещата за мен не са супи, за това не съм ги включила тук, тях ще ги обяснявам като захладнее 😉