-
Необходими продукти:
504 г по – чиста кайма смес или телешка / 156 г соева кайма на гранули*, ако искате да са постни/ – 12БП
180 г големи печурки – 0,5БВ
130 г морков – 1БВ
120 г глава лук – 1БВ
108 г суров ориз – 9БВ
125 г домати от – 0,5БВ буркан или консерва
кисело зеле – листа за около 24 бр сърми, ако искате по – големи може и по – малко 🙂 – не броим
4 ч.л. мазнина – 12БМ
подправки: кимион, черен пипер, червен пипер, чубрица, дафинов лист
Начин на приготвяне:
Нарязвате на ситно лука и моркова и ги слагаме в по – дълбок тиган с 2 ч.л. мазнина + малко водичка и ги задушаваме докато леко омекнат.
Добавяме и на ситно нарязаните гъби и те да поомекнат и след това измитият ориз + соевите гранули или телешката кайма. Обърквате добре и добавяте другата мазнина + още малко водичка да стане каймата на трохи. Още десетина минутки бъркате, като накрая добавяте и доматите от буркан, аз сложих към 120гр.
И сега тук е много важно как ще овкусите, за да се получат като истинските 🙂 Аз сложих малко кимион, черен пипер, малко сол, чубрица, червен пипер. Обърквате добре и плънката ви за сърми е готова.
Приготвяте си зелевите листа, за да завиете сърмите и по стандартния начин – слагате в средата на листото 1,2 с.л. от плънката и завивате сармичката.
След това ги редите в тенджерка, като най – отдолу слагате 2,3 големи листа от зелето, да покрият дъното. След като сте ги наредили една до друга плътно, наливате от зелевия сок до половината и водичка почти да ги покрива / аз слагам на равни части/, може и да сложите само вода, ако не обичате да стават много кисели или повече зелев сок, ако пък предпочитате по – кисели и ги притискате отгоре с чиния /захлюпена наобратно т.е. дъното да е нагоре/ слагате капака и ги варите на бавен огън 2 часа.
Много вкусни стават и ако вместо в тенджерка, ги направите в голям гювеч, разликата е че тогава трябва да ги сложите да се пекат във фурната.
Приятен апетит!
За тези, които искат да знаят повече: Това са общо 12 блока П,В,М. Протеините са от соевата или телешка кайма, въглехидратите от ориза и зеленчуцуте и мазнината от мазнината, която сте ползвали.
По колко може да изядете на ядене: Зависи колко бройки ги направите – не трябва да изяждате повече от 1/3 от тях. Т.е ако ги направите 20 сармички, не повече от 6 броя на голямо хранене, а това е много, така че 3-4 сармички в съчетание с друга балансирана храна ще ви заситят идеално 🙂 Аз ги гарнирам с малко кисело мляко посолено и смесено със сосчето от сърмите – става страхотно!
Забележка* Соевата кайма на гранули я има в почти всички магазини, където има здравословен или диетичен щанд.