Вашите въпроси

1. Как аз мога да ви помогна?

Здравейте, в началото, когато започнах да работя с клиенти, единственият вариант, който виждах, беше да им изготвям програми. Аз просто не знаех какво друго можех да направя, за да им помагам да се хранят по-добре, да се чувстват по-добре и да изглеждат по-добре. Сега вече, след като 3 години постоянно контактувам с различни по всякакви признаци хора, смея да кажа, че програмата е една много малката частица от успеха. Вече се уверих, че дори и най-добрият диетолог в света да ви изготви режим, нямате ли мотивацията, нямате ли ясна цел, не сте ли повярарвали в успеха и нямате ли подкрепа, всичко ще е без успех или просто временно. Начинът на мислене на човек е от изключително голямо значение – отношението му към храната, отношението му към тялото, дали е обзет от негативни мисли или е позитивен, дали има емоционални проблеми, дали има стрес в ежедневието си, дали има контрол над себе си и храненето си и т.н.  На първо място за мен е мотивацията, да умееш да се мотивираш или някой да успее – така да те стимулира, че да изкара най-доброто от теб; на второ място за мен е вярата, че ще успееш, да си го представяш, да го искаш много, да знаеш, че този път ще стане и да действаш; на трето място е подкрепата, която някой, който може и го прави от сърце, може да ти даде /това може да е близък човек, приятел, учител и т.н./. Така че, както се досещате, аз не искам да правя само програми, когато започвам да се занимавам с някого, наистина взимам нещата присърце и се опитвам да помогна за промяна на начина му на живот като цяло, а не просто да му дам лист хартия, който най-вероятно ще ползва за кратко.

Другото, което от опит научих – няма как да работя по един и същи начин със съвсем различни хора, които имат съвсем  различни цели. Да, вярно е – ще е по-лесно, ще има точно определени правила или точно определени предварителни въпроси за всички, но вече разбрах – всеки има нужда от съвсем различна помощ:

        *Един има огромна нужда от мотивация, а схваща бързо материята; 

        *Друг пък има нужда от много обяснения, а мотивация има;

        *Една майка с дете има нужда да научи как да се справя по-лесно и бързо;          

        *Един заможен човек има нужда да се научи просто да си съчетава храната правилно по ресторантите;

        *Друг пък много пътува и има нужда да се справи с еднообразната и бърза храна;

        *Следващия пък има зависимост към тестени и сладки изделия и не знае как да се отърве;

        *Друг иска да започне “на чисто”, а не знае как да стане това;

        *На някои хора пък просто не им се чете и не им се занимава с това, имат си други ангажименти и искат някой наготово да им каже и покаже всичко и да променят начина си на живот.

И така примери много, за това че всеки човек е със собствените си проблеми и цели и всеки има нужда от съвсем различна помощ. Така че аз процедирам с всеки индивидуално, според това от какво той има нужда и един месец съм постоянно като мотиватор и консултант,  като се опитам да изкарам най-доброто от него, като намеря силните му страни и се опитам да го накарам той сам да повярва в успеха.

Има случаи, в които съм отказвала да работя с хора /случвало се е смао 2 пъти :)/, защото бяха  крайно негативни и отказваха тотално да повярват, че е възможно да отслабнат и спорят с мен, и въпреки желанието да им помогна, те просто намираха само и единствено разни оправдания. Разбира се, хората понякога се отчайват, пробвали са стотици начини, диети, гладолечения, плодолечения и какво ли не и ефект няма или е временен. Не се отчайвате, няма как да не отслабнете със Зоната (т.е. като подредите хормоните си), просто трябва да се научите да бъдете постоянни, да я приемете като начин на живот, завинаги, да не се ограничавате с храните, а да пробвате различни комбинации, да си превръщате любимите храни в „зонови“, да експериментирате и да се наслаждавате, а не да се вманиачавате и да си мислите, че сте ограничени. 

*Доказано е, че, ако отслабнете дори само с 4,5 кг, се освобождават подтиснати хормони и почти веднага се подобрява и интимния живот. Всички неща са много свързани, не е само една хранителна програма и толкова. Аз съм насреща за всеки, който има желание, а нещо му липсва, за да постигне постоянен успех, не се притеснявайте да ми пишете, може дори и процедурата да бъде анонимна /вече веднъж съм имала и такава клиентка и имаше същия успех/.

Забележки:

 • Съвети за болести не мога да давам, не съм лекар и просто няма как да го правя. 
 • На въпроси от сорта  „С какво да заместя 200 г ябълка или нямам гъби в момента, а имам лук, колко грама да сложа“ просто няма как да отговарям – първо, че това е Зоната „на око“ и аз целя да я превърнете в начин на живот, а не във вманиачаване, и второ,  мисля, че мога да ви бъда полезна по много други начини.

2. Откъде и как да започна?

Ако сте от любопитните - си купете някоя от книга на д-р Бари Сиърс, „Ние и Зоната“ или „Овладяване на Зоната“, без значение коя от двете, започнете да четете. Ако пък не ви се чете книга, може да ползвате официалния сайт на Зоната, там има изключително подробна информация, статии, коментари, таблици, он-лайн книги и др.

Ако не сте от любопитните и искате по-лесни и кратки обяснения – ето какво трябва да научите:

 • Кои храни са протеини, кои въглехидрати и кои мазнини, както и по колко от тях можете да приемате на едно хранене.
 • Запомнете, хранете се на всеки 3-4 часа, като започнете веднага след ставане, т.е. закуската има голямо значение! Ако се събуждате към 9, храненията долу-горе трябва да изглеждат така: 9:30, 13:00, 16:00, 20:00 и лека закуска преди лягане може да е само от ½ кисело мляко (за да поддържате и през нощта кръвната захар и хормоните на ниво). Разбира се, това е само пример, може да си ги наместите според вашето ежедневие, както ви е удобно. Много е важно да не пропускате хранения, тъй като просто казано – нещата се объркват.
 • Научете се да пиете вода и да не е по време на хранене или веднага след хранене, най-добре  е 30 мин. преди хранене по една голяма чаша, но не всеки може да спазва такива стриктни правила, така че важното е да пиете поне литър и половина на ден. Останалите течности – газирани напитки, фрешове, сокове, топли подсладени напитки, кафета със захар и т.н. е добре да откажете или да намалите до минимум, въпрос на седмици е да промените вкуса си и да не ви се пият, както преди. А за тези, които не са свикнали да пият вода изобщо, и това се свиква, даже много бързо. Ако 2 седмици всеки ден пиете вода редовно, след втората организмът сам ще иска вода и при жажда ще предпочитате вода.
 • Ако нямате наднормени килограми – яжте от които рецепти (зелени или червени) си поискате, като спазвате пропорциите между протеини и въглехидрати, а мазнините може и да завишавате.
 • Ако искате да качите килограми яжте от които храни и рецепти си изберете, като задължително завишете мазнините доста, за да качите по-лесно здравословно /зехтин, ядки, тахан, фъстъчено масло и т.н./
 • Ако имате наднормени килограми - според това колко са ви наднормените килограми, преценете от кои храни и рецепти ще подбирате. Ако са доста над 25-30 кг, яжте от които си харесате – така или иначе ще започнете да сваляте още от първия месец. Избирайте такива, които са ви по-вкусни, за да ви е по-лесно да се адаптирате, особено ако сте се тъпкали с всякакви  „боклуци“ до сега.
 • Ако наднормените килограми са по-малко, е добре да избирате повече от зелените рецепти /т.е.тези, които са със зелена лентичка долу/, ако искате да стане по-бързо отслабването, разбира се. Така или иначе всички рецепти, които качвам, са в Зоната, просто някои рецепти са с храни с по-висок гликемичен индекс, други –  с по-нисък, което просто казано означава, че от едните по-лесно се свалят килограми.
 • Научете се да се движите, може да е 30 минути на ден, може да е бързо вървене, игра с децата, изкачване на стъпала, разходка в парка, танци пред телевизора – просто всеки ден даима някакво движение, наложете си го! Това е природа – както имаме нужда от храна и вода за да живеем, така имаме нужда и от движение за да сме здрави.

Обобщено: правилно съчетани протеини, въглехидрати и мазнини + хранене на всеки 3-4 часа + пиене на поне 1,5 л вода,+ някакво движение по ваш избор = гарантитан успех!

3. Много съм зает/а и немога да се храня в Зоната...?

Време винаги има, зависи колко силно желаете промяната. Ще се научите да се организирате – това си е пак хранене, така или иначе винаги се храните нали така? Просто сега ще е премислено – „Имам ли протеин към яденето, имам ли въглехидрат, по колко горе-долу и т.н.?“ Единственото, което трябва да направите е да се помъчите да спазвате няколко правила, дори и отначало да ви изглежда сложно, всичко е въпрос на 1-2 седмици, за да посвикнете, както всяко ново нещо. Най-заетите могат да заместват хранене с кисело мляко, да си носят плод с ядки и Котидж /много вкусно зърнесто сирене в кутийка/, да изпият чаша прясно мляко, да си приготвят от вечерта нещо от рецептите и да си носят с тях, да се хранят на заведение и да съчетаят храната правилно, в краен случай да си купят дюнер без картофи и тн. Вариантите са много, всичко е въпрос на желание. Моят съвет е да научите как да съчетавате храната и да сте си спокойни, че, където и да се намирате, ще си хапвате балансирано и вкусно. 

4. Какво ядем най-масово българите и защо сме на първите места по сърдечно съдови заболявания?

Въглехидрати в огромни количества! На нашата трапеза трябва да има много бял хляб, много бял ориз, много картофи, боб, леща, сладкиши, тестени изделия и ето откъде идва масовото затлъстяване, както и ето от къде идват сърдечно съдовите заболявания! Разбира се, обичаме и доста мазничко – маргарини, салами, сланинка, всякакви пържени храни и др. Ако пък има меса на масата често са във вид на кютфета, колбаси, наденици, свинско и др. не добри източници на протеин. Ако само намалим приема на ориз, картофи, тестени и сладки неща и увеличим протеина, нещата ще изглеждат много по-добре. Ако заменим мазните кюфтета с крехки меса, примерно или ориза и картофите със свежи салати, нахут, леща, супер сладките пакетирани боклуци с техни здравословни заместители – мед с тахан, фъстъчено масло с мед, фурми с ядки (разбира се, в нормални количества, тъй като и от тях се пълнее), ще бъдем много по-здрави, по-слаби и съответно по-щастливи.

5. Възможно ли е да отслабна без да тренирам?

Да, възможно е, но трябва да сте търпеливи, това ще става по-бавно. Ако, разбира се, имате желание, не е нужно да са дълги и изтощителни тренировките, измислете си ваш начин за движение – разходки, подскачане, танци пред телевизора, лек крос, бързо вървене и т.н., просто си поставете за цел всеки ден да имате движение – тогава отслабването ще се случва доста по-бързо. Разбира се, всички сме изморени, кой от работа, кой от гледане на деца, но винаги има начин да се отделят 30-40 минути на ден, за да изглеждаме и да се чувстваме по-добре!

6. Кога Зоната няма да действа?

Ако между храненията допълвате с някои вафлички, сокчета, топли подсладени напитки, солетки, бонбонки и т.н. 

Ако пропускате хранения и правите големи паузи между едно и друго хранене.

Ако не спазвате пропорциите, ами си намествате уж горе-долу, а всъщност сте далеч от истината.

Ако искате да стане чудо и за 2 месеца да свалите 30 кг, т.е. ако сте нетърпеливи.

 

 

 

 

7. Какво ще се промени, ако започна да се храня така?

Ще свалите всички наднормени килограмил; ако нямате за сваляне – просто ще бъдете в перфектните си килограми, ще бъдете много енергични, ще бъдете по-щастливи, по-бодри, по-здрави от всякога! Също така  ще разберете, че е възможно да хапнете от любимата си храна без чувство за вина, просто трябва да е съчетана както трябва – според правилата на Зоната.

8. Как да разпределя храненията си?

Според това кой как е свикнал си разпределя храната сам, например, някои обичат да закусват обилно, други пък изобщо не обичат да закусват, други обичат следобед да си похапват повечко и т.н., разпределям храната така – това са, разбира се, само примерни часове и хранения:

Сутрин 9:00 – голямо хранене
Обед 13:00 голямо хранене
Междинна закуска 17:00 малко хранене
Вечеря 20:30 – малко хранене
Преди лягане – малко хранене

Повечето хора разпределят така :

 • Сутрин 8:00 – малко хранене
 • Обед 12:00 – голямо хранене
 • Междинна закуска 16:00 – малко хранене
 • Вечеря 19:00 – голямо хранене
 • Преди лягане – малко хранене

Още един различен начин за разпределяне на храната :

 • Сутрин 8:00 – малко хранене
 • Междинна закуска 10:30 – малко хранене
 • Обяд 14:00 – голямо хранене
 • Вечеря 19:00 – голямо хранене
 • Преди лягане – малко хранене

За по-активни хора и спортуващи:

 • Сутрин 8:00 – голямо хранене
 • Обед 12:00 – голямо хранене
 • Междинна закуска 16:00 – малко хранене (може и тук голямо хранене)
 • Вечеря 19:00 – голямо хранене
 • Преди лягане – малко хранене

Всичко зависи от вашия начин на живот и според вашите навици и работа ще нагласите храненията си. Не са толкова важни часовете, колкото е  важно, след като се събудите, до час да закусите и от там да се храните на всеки 3-4 часа, така кръвната ви захар ще бъде на ниво, хормоните „подредени“ и метаболизмът бърз. Не бързайте да се отчайвате, може да замествате хранене с ½ кисело мляко, може да изядете плод с ядки и сирене, може да изпиете чаша прясно мляко и т.н. Варианти много, не е казано, че трябва всяко хранене да е с различна и трудна за приготвяне храна. Освен това ще давам лесни варианти за работа и за из път. :)

9. Защо Зоната – има ли минуси?

Защото е най-добрата, докторът, който я измисля – Бари Сиърс - получава Нобелова награда, той успява да ни покаже как да контролираме хормоните в тялото си чрез храната, а оттам и да стопим всички излишни мазнини, да преливаме от енергия, здраве, концентрация.

Ще може да си хапвате всичко, просто правилно съчетано и, след като посвикнете с количествата и вече се ориентирате, ще експериментирате и всяка любима храна ще превръщате в зонова.

Минусът на Зоната е, че изглежда супер сложна, с блокове, часове, грамажи, кантарчета, пресмятания, таблици и др. Но затова тук съм написала по-просто нещата и съм обяснявала на съвсем елементарно ниво как да определяте порциите си, качвам рецепти със снимки и идеи за по-лесно и бързо спазване на Зоната. 

Не се притеснявайте, като всяко ново нещо, ще трябват малко практика, малко опити от ваша страна, за да разберете нещата и за няколко дни ще ви се изясни всичко.

10. Има ли как да съм в Зоната, докато съм на работа, на разходка, на гости, на път и т.н.?

Да, да си в Зоната просто означава да се научиш да си съчетаваш храните правилно, можеш да си хапваш всичко, просто така комбинирано, че не се дебелее, а се отслабва. Където и да си, има решение, можеш винаги да си хапнеш едно кисело мляко, плод с Котидж (сирене) и ядки, ако си на ресторант, има огромен избор – салати, омлети, меса със зеленчуци, риба с картофи и т.н. Ако пък си навън и много бързаш, добър вариант е дюнера – има месо, има питка, има и пресни зеленчуци – разбира се, трябва да се лишите от пържените картофи и многото сосове, но млечно-чесновият сос е достатъчен. Това не означава, че препоръчвам всеки ден дюнери, да не ме разберете погрешно, а означава, че, ако трябва да избирате между бързи закуски, пици, хамбургери и прочие, дюнерът е възможно най-балансираната храна от тях. Ако сте на гости, действайте по същия начин, мислете за баланса – има ли протеин, има ли въглехидрати, има ли малко мазнини и така винаги ще можете да сте в Зоната, разбира се, след като сте отделили малко време и сте научили коя храна в какво количество.

11. Как да повярвате, че действа?

Направете следния опит: изяжте на едно хранене – 3 филии бял хляб, намазани с нещо сладко, например – това е супер въглехидратна храна и резултатът ще е налице малко след като се нахраните. Би трябвало да ви се доспи, да се почувствате мързеливи, лениви, натъпкани, а след 2-3 часа пак да имате нужда от храна и то в повечето случаи от нещо сладко. И така, ако след това пак хапнете високо въглехидратна храна (с ориз, картофи, тестени, сладки и т.н.), попадате в един така омагьосан кръг и може да си хапвате и да си дебелеете до безкрай.

Тъй като това е опит, пробвайте да си намажете 2 филии черен хляб (Тонус, Бонус, Вита) с 1 лъжичка сладко отново, но към тях добавете 1 кутийка сирене Котидж или извара, или 120 г сирене, не е кой знай колко голяма разликата между двете хранения като вкус, но след второто хранене няма да се чувствате отпаднали и мързеливи, няма да вдигнете кръвната си захар до небесата и след това да трупате мазнини, няма да огладнеете след 1-2 часа и, най- важното, няма да изпитвате зверски глад за сладко!

* Забележка – не правете този опит всеки ден :) Веднъж е достатъчно :)

12. За хора пробвали всякакви други диети без успех – защо?

В една от статиите се спирам малко по-подробно на всяка диета, но като цяло идеята е една и съща, няма ли сте добър резултат от другите диети, защото повечето от тях изключват някоя група храни, от която организмът толкова има нужда. Организмът има нужда от протеини, въглехидрати и мазнини и то в определени количества всеки ден, на всяко хранене!!! Повечето диети и най-вече моно диетите са вредни, най-често срещани са такива, които изключват въглехидратите, а мозъкът ни постоянно се храни с тях, откъдето следва, че нещо ще ни липсва и няма да е наред. Да, отслабва се, но за сметка на друго, клетките така се видоизменят, че след като спрете диетата, всичко ви се лепи на момента.

13. Зоната става ли за детето ми?

Да! Какво по хубаво от това детето ви да получава всичко, от което има нужда – протеини – за мускулите и имунната му система, въглехидрати – за мозъка и добри мазнини – за енергия, разбира се, щом е за дете най-добре да наблягате на истинските и по-свежи храни.

14. Ако не искам да свалям килограми, Зоната за мен ли е?

Да! Без значение дали имате да сваляте или не – това не е диета, това е начин на хранене, с който, ако успеете да свикнете и да спазвате правилата му, ще забравите за болести, за мързел, за хормонални проблеми и др. Ще се чувствате прекрасно и ще преливате от енергия през целия ден. А, след като хормоните ви са наред, ще бъдете много по-слаби, по-щастливи и усмихнати.

15. Ако много обичам храната и постоянно съм гладен/на Зоната за мен ли е?

Да, чудесно повлиява на такива хора, хубаво е да обичаме храната, разнообразната и вкусна храна, експерименти и смесване на вкусове, аз също бях от тези, които по цял ден се тъпчат с какво ли не. След като намерих Зоната обаче, всичко се промени. Спря този постоянен глад и желание за ту сладко, ту солено, спря това желание да преяждам, спрях да се чувствам уморена и отпаднала след ядене, спря се качването на редовните „зимни 6-7 кг“, спрях да чувствам угризения, след като се наям. Не смятам, че трябва да сме на супер строги диети или да не опитваме нищо различно, просто през по-голямата част от времето, да се храним балансирано и тялото ще ни се отблагодари. Ще бъдем по-слаби и енергични, а от там и по-здрави и по-щастливи.

16. Има ли разлика между здравословно и балансирано хранене (зоново хранене)?

Има и тук е много важно да я разберете! Много е добре да замените бялото брашно с пълнозърнесто, белия хляб с пълнозърнест, белия ориз с кафяв, захарта със сушени плодове и мед и т.н. НО има едно голямо НО, тези храни пак са високо въглехидратни, което означава просто казано, че от тях се дебелее. Много, много пъти съм чувала хората да казват, аз гледам да се храня здравословно и грам не отслабвам – точно това е причината. От гледна точка на тялото ви – да, то има нужда от истинска храна, от натурални продукти, но най-вече то има нужда от баланс – т.е. точно определено количество протеини, въглехидрати и мазнини, а не хаотично натъпкани всякакви здравословни храни (най-често пак въглехидрати). Ето един здравословен кекс например – може да е от пълнозърнесто брашно, фурми, ядки, какао, кафява захар и т.н., но това е въглехидратна бомба и, ако се яде така в по-големи количества, означва, че пак от него се дебелее. Ако обаче се изяде малко парче, съчетано с протеин (сиренце, извара, Котидж), тогава вече имаме освен здравословно и балансирано хранене и тогава не само, че не се дебелее, ами се и топят мазнини.

17. Много обичам сладко, не мога да се контролирам, как ще ми помогне Зоната?

Огромното желание за сладко не е от това, че вие обичате сладко, а то идва от хормоните, които са „объркани“ и имат нужда да ги вкарате в ред. След като започнете да се храните по 4 пъти на ден, да съобразявате храната си със Зоната, промените веднага ще настъпят, дори и да имате желание за сладко, то ще идва от главата ви и няма да е непреодолимо както преди. А също така ще качвам рецепти с десерти, които да задоволят глада ви за сладко.

18. Кои хора могат да спазват тази Зона?

Всички! Без значение дали възрастни хора, деца, бременни и кърмещи жени, спортисти, хора със заседнал начин на живот, хора със здравословни проблеми, хора, които искат да отслабнат, хора, които искат да напълнеят, хора, които искат да поддържат килограмите си и т.н. Какво по хубаво от това хормоните да са балансирани, а оттам да си в прекрасна форма както физически, така и психически. Знаете, че много от болестите са свързани с хормонални проблеми, както и психически разтройства и депресии, така че Зоната е прекрасна за всеки човек.

19. Бременна съм или кърмя, Зоната за мен ли е?

Да, аз самата преминах през това съвсем скоро, както и други жени, които познавам, на всички ни се отрази прекрасно, качихме малко килограми, нямахме никакви болки и подувания, родихме здрави деца.  За кърменето също действа прекрасно, препоръчвам на всяка майка да се опита. Направете си всичките хранения големи – имате нужда от повече храна ! И отново е важен баланса, за да доставяте всичко необходимо както за вас, така и за бебето. Информативно да ви кажа, че вече е доказано, че имунитета на детето се гради от утробата до 2 годинки. Така че да приемате хубава и балансирана храна, вода, да се движите и да бъдете щастливи е най-добрият старт, който можете да дадете на рожбата си!

20. Защо дебелеем и как да свалим килограмите?

Дебелеем или не отслабваме по различни причини, най-честата от тях е прекаляването с въглехидратите (ориз, сладки, тестени, картофи и т.н.), от където следва покачване на кръвната захар, оттам огромно отделяне на хормона инсулин (виновника за излишните килограми) и оттам трупане на мазнини, хормонален дисбаланс и всички свързани с него неразположения. За това, ако искате да започнете да отслабвате, „наредете“ тези хормони чрез хранене в Зоната, а килограмите сами ще се топят.