Необходими продукти:
Един лист лаваш
1 яйце / или белтъците на две яйца /
парче сирене или кашкавал – може и смесено / 60 г / Може и с извара, но количеството вече е 4-5 с.л. / 120 г /
Малко масло за намазване на тигана. Ако тигана ви е незалепващ, може да не го мажете, а да използвате маслото да намажете баничката после 😉
Начин на приготвяне:
Слагаме тигана на котлона да се загрее. В купичка разбиваме яйцето и прибавяме натрошеното сирене или другите варианти / с кашкавал или извара .
Разбъркваме с вилица до еднородна смес. В центъра на лист лаваш изсипваме плънката и разнасяме равномерно по целият лист. Сгъваме като пликче и слагаме да печем в тигана с прегънатата част надолу за да се запечата. Намаляме котлона малко за да се изпече и плънката и като се зачерви обръщаме от другата страна. Изпечената баничка намазваме с мъъъничко масло 😉
За тези, които искат да знаят повече:
Тази страхотна, хрупкава и съвсем, съвсем като истинска баничка е за три блока протеини / яйцето и сиренето /, въглехидрати / лаваша /, и мазнини / маслото /.
Как можете да си я хапнете?
Цялата е за едно голямо хранене. С няколко лъжички кисело мляко е трепач 😉 , а може и с айран, за който обича. Половината баничка е за закуска или междинно хранене. Разделяте на две и имате за закуска и следобедно хранене. Чудесно, нали? И сме балансирани , и не е мазния, тестян вариант на тази вкусотия, е и отслабваме. Ама какво повече да искаме?
Идеята и снимката е на Лили от нашата група. Ох, да ни е вкусно. А то определено ще е 🙂