-
Необходими продукти:
3 яйца и 4 белтъка /може и 5 цели яйца/
200 г сирене
200 г кори – /ако са пълнозърнести са по – дебели така, че се падат около 3,4 бройки, ако са обикновени фини кори, идват около 7 бр. тънки/
спанак – колкото искате, може от консерва, може замръзен, може и пресен да задушите
150 мл вода или газирана вода
4 ч.л. зехтин или друга мазнина
1 ч.л. сода
Как да я приготвите?
Първо приготвяте спанака, ако е пресен го измивате изчиствате и може да го нарежете, може и да не го режете, задушавате в тенджера с малко вода до пълното му омекване, после го отцеждате добре. Ако спанака ви е замръзен или от консерва, просто е важно да е добре отцеден, иначе който иска да слага повече – ако обича да си има вкус на спанак, който иска по – малко. Аз сложих около 250 г – вече готов спанак, но съм правила и с по – малко.
Първо разбивате с вилица 2 от яйцата, спанака, цялото сирене и със зехтина, за да стане еднородна смес.
Пригответе си правоъгълна тава ако искате по – бухнала баница – по малка тавичка, ако искате по – тънка баница – по – голяма тавичка.
След това вадите корите /ако са пълнозърнести са 3 бр. дебели кори, ако са обикновени – 7 тънки кори/, слагате хартия за печене отдолу на тавата или намазвате с едната лъжица зехтин добре навсякъде.
И сега – слагате кора /колкото да покрие дъното, не цялата/ и разпределяте равномерно от сместа, после отгоре пак сглобявате от корите /че те са огромни и дебели/, да стане колкото да покриете предния пласт и така мажете от сместа общо 3,4 пъти /зависи от големината на тавата, аз мазах само 2 пъти, защото моята тава беше голяма/. Ако корите не са пълнозърнести, най-долу на първия пласт сложете 2 броя, тъй като са много тънки и с тънки кори ще мажете повече пъти.
След като сте разпределили сместа, за най-отгоре трябва да ви остане кора, която не е намазана.
И сега разрежете баницата с нож, така че да излязат 6 еднакви парчета. Ако е правоъгълна тавата, ще стане по-лесно 🙂
Разбийте останалите 3 яйца със 150 мл хладка вода и 1 ч.л. сода / ако имате газирана вода, може и да не слагате сода/, залейте с това баницата, потупайте малко тавата, за да се разпредели равномерно 😉
Печете на 200 градуса до готовност, аз пекох около 30-40 мин., но всяка фурна пече различно, така че наблюдавайте.
След като е готова, я напръсквате с малко вода и я завивате за 15-20 мин. Баницата става много бързо и е най – сочната и вкусна “диетична” баница !
По колко може да изядете на едно хранене?
За голямо хранене – 2 парчета, може с айран или малко кисело мляко
За малко хранене – 1 парче, може с малко айран
За тези, които искат да знаят повече – Цялата баница е 12 блока, като протеините идват от яйцата и сиренето, въглехидратите – от корите и спанака, мазнините – от зехтина.
За тези, които искат да бъдат по-стриктни, могат да използват обезмаслено сирене 170 г + извара 180 г, вместо 200 г обикновено сирене и да използват 2 цели яйца + 6 белтъка, вместо 5 яйца и задължително пълнозърнести кори.