Намерете рецепта с нашата търсачка

Facebook

Много вкусни милинки

Назад

Необходими продукти:

Една непълна ч.ч. пълнозърнесто лимецово брашно / 184 г /

1 ч.л. захар / ще ни е нужна за маята /

4 яйца

Средно голямо парче сирене / 140 г /

Средно голямо парче кашкавал / 120 г /

2 с.л. краве масло / 22 г /

1 пакетче суха мая

1/3 ч.ч. прясно мляко / 50 мл /

2 – 3 с.л кисело мляко

сол

Начин на приготвяне:

След като си приготвим и измерим всички продукти си разтопяваме маслото. В съд слагаме топлото прясно мляко, маята, 1 с.л. от брашното и захарта. Разбъркваме, оставяме да се получи реакция /започва да кипи/ и добавяме разбити две от яйцата, натрошеното сирене и 1/3 от настъргания кашкавал. Разбъркваме и добавяме половината брашно. Отново разбъркваме добре и  добавяме солта и останалото брашно. Правим това, защото лимецовото брашно не е много богато на глутен, а солта отслабва действието на маята и с това е опитваме да предотвратим трудното втасване. Получава се лепкаво тесто, от което с намазнени пръсти взимаме и оформяме малки топки / както при милинките /. В тавичка с хартия на дъното / в случая е овал с размери 31/ 22 см /, поставяме топките леко раздалечени една от друга. Покриваме съда и оставяме на топло да втасва малко повече от половин час. После към останалото масло добавяме и останалите яйца, киселото мляко и сол, разбъркваме и заливаме милинките. Поръсваме с останалия кашкавал и слагаме в студена фурна. печем на 170 градуса с вентилатор около половин час.

За тези, които искат да знаят повече:

Тези супер вкусни милинки са за дванайсет блока протеини /сиренето, кашкавала и яйцата/, въглехидрати /брашното и захарта/ и мазнини – маслото.

Как можете да си ги хапвате:

Ако разделите полученото печиво на 6 равни парчета, във всяко ще имате по 2БПВМ. Това е идеална закуска и следобедна междинка също. Можете половин парченце да си хапнете с чаша кисело мляко. Или пък цяло парче с чаша айрян / за който обича /. За голямо хранене си хапнете парче и половина или едо парче с чаша кисело мляко.

Идеята и снимките са на Деси Чанева. Благодарим ти, Деси! Да ни е сладко :*