Необходими продукти:
- 90 г брашно – 1 ч.ч /40 г бяло + 50 г здравословно – може да е от лимец, пълнозърнесто, нахутено, овесено и т.н./, правила съм и само със здравословно, пак стават много вскусни
- 2 яйца
- 112 г сирене
- кисело мляко 1,2 с.л.
- 100 мл вода
- бакпулувер или сода – 1 ч.л.
- мазнина за леко намазване на тигана
Начин на приготвяне:
Разбърквате всички продукти /няма значение в какъв ред/ с вилица и оставяте сместа за малко /15-20 минути да поеме/. След това загрявате незалепващ тиган, леко намазнен, и слагате по малко от сместа. Трябва да заприличат на малки питки. Вижте горе на снимките със стрелките.
По колко може да ядете – няма значение колко питки ще приготвите – важно е да знаете, че ако ще ги ядете за голямо ядене /обяд или вечеря/, можете да изядете половината от всичките. Т.е. опитайте се да ги направите с горе-долу с еднаква големина, за да ви е по-лесно да ги разпределите.
Ако ще ги ядете за малко хранене /закуска или междинна/, разделете всички питки на 3 равни порции и изяжте 1 част от тях за едно хранене. Може да ги комбинирате с айрян или с малко кисело мляко.
За тези, които искат да знаят повече – Всички питки са общо 6 блока П, В, М. За голямо хранене може да изядете 3 блока, за малко хранене – 1 или 2 блока. Протеините са от сиренето и яйцето, въглехидратите – от брашното и мазнината е тази, с която ще намажете тигана + малко в жълтъците и малко в сиренето.