Необходими продукти:
- 300 г праз лук – 3 БВ
- 133 г овесени трици – 7 БВ
- 56 г брашно от лимец – 4 БВ
- 5 бр. яйца – 5 БП
- 252 гр. сирене – 9 БП
- 2-3 лъжици кисело мляко
- 1 ч.л. зехтин – 3 БМ
- 12 гр. сусам – 4 БМ ( мазнините на половина, заради сиренето, защото е доста)
- Сол, ким (зърна), кимион и 1/2 ч.л. сода.
Начин на приготвяне:
От триците, брашното, киселото мляко, содата и 2 яйца си правим тестото. Може да се сложи и сол, ако някой обича по-солено, но има доста сирене, така че внимавайте. Прибавяме ким на зърна. Оставяме да се накиснат триците, докато приготвим плънката.
Праза се нарязва и се слага в тиган, напръскан със зехтина. Задушаваме с малко водичка, когато омекне добавяме натрошеното сирене и 3 яйца. Разбъркваме до готовност. Добавяме кимион на вкус.
В тавичката върху хартия разстиламе половината тесто, отгоре разпределяме плънката. Върху нея се слага останалото тесто. Поръсваме със сусама.
Печем на 180° с вентилатор, около 20-30 мин. Проверявайте, всяка фурна е различна.
За тези, които искат да знаят повече:
Този вкусен празеник е за 14 блока протеин /яйцата, сиренето/, въглехидрати /брашното, триците/ и 7 блока мазнини /зехтина и сусама/.
Как можете да си го хапвате:
Ако разделите целия празеник на 8 парчета, всяко ще е за 1,75БВПМ идеално за закуска или следобяд.
Рецептата и снимките са на Бистра Монова Благодарим и!
Да ви е сладко!