Необходими продукти:
- 3 яйца – 3БП
- 100 г цедено кисело мляко 2% – 1БП
- 112 г сирене – 4БП
- 360 г тиквичка – 1БВ
- 76 г овесени трици – 4БВ
- 42 г лимецово брашно – 3БВ
- 2 стръка зелен лук /не броим/
- 1 с.л. зехтин – 6БМ
- Другите мазнини са от сиренето
- Подправки: сол, самардала, чесън на прах, бакпулвер
Начин на приготвяне:
Настъргваме тиквичката и посоляваме. Оставяме за около 15-20 мин. и я изстискваме хубаво от водата. Разбиваме яйцата с щипка сол и към тях добавяме киселото мляко с бакпулвера, натрошеното сирене, нарязания на дребно лук, отцедената тиквичка, брашното, триците, зехтина и подправките. Разбъркваме до получаване на хомогенна смес и печем в предварително загрята фурна на 180°С до готовност около 30-40 мин.
За тези, които искат да знаят повече:
Тoзи вкусен солен кекс е за 8БВПМ. Протеини /яйцата, цеденото мляко, сиренето/, въглехидрати /тиквичката, триците и брашното/, мазнина /зехтина/.
Как можете да си го хапвате:
Разделяте цялото количество на 4 порции, така всяка ще има 2БВПМ.
Хапвате 1 парче за закуска или следобяд.
Рецептата и снимките са на екипа ми. Благодаря им!
Да ви е сладко!