Необходими продукти:
- яйца 1 цяло + 2 белтъка 2БП
- сирене 82г нискомаслено или 56г обикновено 2БП
- пилешка шунка 63г. 1.5БП
- кисело мляко 100г 0.5 БВПМ
- кисели краставички 75г 0.5 БВ
- овесени ядки 70г. 5БВ
- гъби 30г. - не броим (може и без тях)
- зехтин 1 ч.л. 3БМ
- маслини 5бр 2.5БМ
- сода 1 ч.л., сол, мащерка, шарена сол
Начин на приготвяне:
Овесените ядки се накисват в разбитите яйца. Киселите краставички, шунката, гъбите и маслините се нарязват на малки кубчета, сиренето се натрошава.
Содата се гаси в киселото мляко. Смесват се всички продукти и се изсипват в покрита с хартия за печене тавичка.
Пече се на 180°С за около 45 мин.
За тези, които искат да знаят повече:
Този вкусен солен кекс е за 6БВПМ. Въглехидрати /овесените ядки, киселите краставички, малко от киселото мляко/, протеини /яйцата, шунката, сиренето/, мазнини /зехтина и маслините/.
Как можете да си го хапвате:
Ако разделите целият кекс на 3 равни части всяка ще е за 2БВПМ, идеални за закуска или междинно хранене.
Идеята е на Светослава Димитрова, а снимките и изпълнението на https://www.facebook.com/Beauty-in-the-kitchen-100405039213524
Благодарим! Да ни е вкусно :* :* :*