Необходими продукти:
1 яйце
3 – 4 с.л. бадемово брашно /40 г/
2 – 3 с.л. ленено брашно /20 г/
3 – 4 с.л. кокосово брашно /41 г/
1 ч.л. сусам /3 г/
3 – 4 с.л хуск /40 г/ Това са фибри от живовляк. Използват се за сгъстяване, имат и други ползи за храносмилането. Можете да прочетете повече тук .
1 ч.ч. гореща вода /200 мл/
2 с.л. кисело мляко
½ пакетче бакпулвер + 2 щипки сода
сол, сминдух на вкус
Начин на приготвяне:
Разделяме си продуктите на сухи и мокри съставки. После смесваме всичко / без сусама /, и накрая добавяме водата. Замесваме жилаво тесто / хуска го прави такова /. Делим на 12 равни топчета, нареждаме в тавичка с хартия за печене и поръсваме със сусама. Печем на 180 градуса с вентилатор. Доста се надуват, затова трябва да се остави разстояние помежду им. Нужно е да се опекат добре, за да не останат вътре сурови.
За тези, които искат да знаят повече:
Това, което си направихме е само от мазнини за дванайсет блока. Така, че във всяко топче има по 1БМ. По – надолу ще обясня как да си ги комбинирате.
Как можете да си ги хапвате:
Както казах, в едно топче има 1БМ. Ако искате да закусите с тях, към две топчета добавете средно голямо парче сирене / 60 г / или 3 – 4 с.л. котидж сирене / 120 г / , няколко резена доматче / до 160 г /, половин краставичка и накрая една средно голяма ябълка / 150 г / – имате една супер вкусна закуска за 2БПВМ.
Вариант II – 2 топчета, 1 варено яйце, парче шунка / 42 г / накрая един много малък банан / 80 г /. Страхотен, засищащ старт на деня 😉
Вариант III – 2 топчета, средно голямо парче нискомаслена моцарела / 70 г /, една голяма ябълка накрая / 200 г /
Вариант IV – За голямо хранене – 3 топчета, пилешко филе на скара – една длан / до 90 г /, голяма зелена салата / само със сол и оцет / 150 г варени картофки с малко лук и сол.
Вариантите са много. Топчетата са от мазнини, така че можете да ги добавяте там, където не сте добавили мазнини и ви се струва подходящо.
Тази рецепта е на Радостина Калудова. Много благодаря за идеите и разнообразието, с които ни дарява. Да ни е вкусно :*