За мен

Здравейте, казвам се Катина, на 34 години съм, от Слънчев бряг, завършила съм финанси във Варна, но душата иска друго…

Започнах да чета и да се интересувам от здравословно хранене преди доста години – купувах си книги, списания, постоянно четях форуми, разпитвах възрастни хора (в добро и лошо здравословно състояние) с какво са се хранили, изгледах доста предавания и филмчета, които намерих по темата, правих експерименти със себе си и с други хора, с начина ни на хранене. Мога смело да кажа, че колкото повече се информирах, толкова по-объркана ставах и не знаех на кое да вярвам, навсякъде всичко си противоречеше:

  • Не яж месо, отровно е – в същото време дядо ми е на почти 90 години и всеки ден това яде, разбира се, едно време е било различно – домашно месото и все пак…;
  • Млечни продукти не консумирай, защото ги тъпчат животните с антибиотици – без сирене и кисело мляко не си представям да живея;
  • Ограничете плодове и зеленчуците, че в тях има много пестициди и др. химии, пък и дразнят стомаха – е стига бе хора, то нищо не остана;
  • Не си купувай нищо пакетирано, вътре няма нищо истинско – почти вярно;
  • Прави си сокове и смутита по цял ден и ще си в перфектно здраве – и ще си умреш от глад, поне аз. За кратък период от време, може би, ще ни се отрази супер, но все пак са ни дадени зъби – явно има защо;
  • Пий много вода, иначе ще се обезводниш; другото – повече от 2 чаши вода на ден могат да ти навредят – ами сега?! 1,5-2 л обикновено е подходящата доза на ден, според това какво ядеш и колко си активен, количеството се променя;
  • Стани суровоядец или веган, ще приемаш повече жива храна и ще си максимално здрав; обратното – не ставай суровоядец, продължителното хранене по този начин води до много дефицити на витамини и минерали, не приемаш нужната доза протеин и т.н. – радвам се за тези, които са си ги избрали, но за мен това са крайни неща и забрани, които също не са здравословни, а и аз обичам разнообразната и вкусна храна, не мога да си представя да ям само плодове и зеленчуци;
  • Не съчетавай картофи или хляб с риба или месо, това е отровна комбинация – в същото време всички разпитани от мен възрастни, здрави хора точно това са ядяли и то честичко. А сега, де?;
  • Не съчетавай домати със сирене – е тази комбинация не знам дали има човек, който да не я обича;
  • Ако искаш да си здрав не близвай алкохол; обратното пък – пий по едно малко всяка вечер и болест няма да те хваща – в малки дози качествени напитки няма толкова да ни навредят.

И така мога да дам още хиляди примера за това колко е противоречива информацията за правилното хранене в пространството и в същото време изключително добре обоснована с примери, доказателства и т.н. Абе, с две думи, прочиташ и направо започваш да вярваш.
Замислете се, няма дори и смисъл от спорове кое е правилно и кое не, един се чувства добре от едно, друг е повярвал на друго, трети се е вманиачил в трето.

Зоната…

Според това, което аз съм видяла, чула, чела и разпитвала, смятам, че това е най-правилното хранене. Смятам, че човекът, който е измислил Зоната е гений, той е открил как да контролира хормоните чрез храната и е помогнал на милиони хора по целия свят. А всъщност  почти всяка болест тръгва от хормонален проблем. Така че всичко е във вашите ръце – ДА, има формула за баланс в храната, а оттам и чудесно здраве и идеални килограми.

Не съм вманиачена …

Смея да твърдя, че не съм крайно запалена по здравословното хранене или по-точно не съм вманиачена, нито пък по това да спазвам всичко много стриктно в Зоната. Има си грамажи, блокове, часове, които да се следват стриктно в нея, но си има и метод „на око“, който аз усъвършенствах за себе си и бих искала обстойно да разясня и на вас.
Не мисля, че е нормално да излезеш от вкъщи и да не смееш да си хапнеш на заведение, защото нямаш кантарче или пък си канен на гости, обаче тогава трябва да ядеш по час и да не отидеш. Или пък да пътуваш някъде и това да означава, че няма как да я спазваш и трябва цяла седмица на другото място да ядеш само бейкролс-и и солети. Има решение за навсякъде – просто отделяш малко време, за да научиш как се следва този метод „на око“ и спокойно можеш да бъдеш в Зоната (т.е. да си “подреждаш” хормоните) навсякъде и по всяко време без значение дали си на голяма трапеза с приятели, една седмица на почивка или просто си решил да хапнеш на крак. НЕ ОТЛАГАЙ – научи се как да си съчетаваш така храната, че да контролираш кръвната си захар, а от там хормоните и килограмите си и то само като спазваш няколко неща, които съм обяснила простичко. Ако отделиш това време – ще бъдеш здрав/а, слаб/а, енергичен/а, концентриран/а и то без да е нужно да си слагаш безумни ограничения, било то в личен план или в хранителен.

Въпросът не е да си перфектен, а да си постоянен. Постоянството ни прави успели хора във всяка една сфера, перфекционизмът дори понякога пречи. Така че бъдете постоянни, дори и със съгрешения, и тялото ще ви се отплати. 

Познавам хора, които са вманиачени по здравословното хранене и мисля, че това също както и тъпченето с храна, са еднакво лоши зависимости. Едните не могат без да се натъпчат с всевъзможни боклуци, докато им стане лошо и то ежедневно, а другите постоянно си купуват нови добавки, билки, чайчета, витамини, чуват за някое „ново“ растение и го варят, покълват, вдишват и не знам още какво, готови са на всичко, за да се хранят здравословно – спират срещи с приятели, да не съгрешат, нямат реална представа за това кое всъщност е по-важно. Не се опитват дори да погледнат глобално на нещата, как милиони хора по света не приемат тази „добавка“ и пак са живи и здрави, или как не е нужно да се отказват от любимата си храна, ако вместо това се научат да я приемат умерено и добре комбинирана, толкова се вманиачават, че нещата стават по-скоро опасни, отколкото полезни!
Смятам, че най-добре е да си по средата – да се стараеш да хапваш хубава храна, на често, да се научиш просто как да я балансираш, така че хормоните ти да са перфектни, а оттам и фигурата, и цялостното ти състояние.

Живот без хапчета и болести…

Откакто се храня по този начин, вече повече от 8 години, не съм боледувала, не съм пила лекарства (преди това доста често ми се налагаше), изкарах прекрасни 2 бременности, качих по 10 кг, без никакви оплаквания и болежки през цялата бременност, нямах следродилна депресия (тя е свързана с хормонален дисбаланс), кърмих децата си. Вече доста хора ми се довериха за този начин на хранене, видях с очите си как действа и на други хора, как се излекуваха напълно от болести, които лекарите казват, че са до живот, много хора свалиха желаните килограми, благодарение на Зоната! Тя наистина стават чудеса. Започнете още от следващото си хранене, научете как и не отлагайте, не от понеделник или новия месец, или година, а веднага и чудесата ще започнат и с вас!

Началото ми със Зоната…

В началото ми изглеждаше много трудно да я спазвам, постоянно да мисля за блокове, часове, грамажи, ядях само месо, плодове и зеленчуци, струваше ми се безвкусна, с течение на времето се научих да комбинирам всичко любимо и да си хапвам много вкусни неща! Разбира се, колкото сте по-близо до точния грамаж, толкова по-бързо ще постигнете желаните резултати, просто за определен период от време докато си постигнете целта. След като вече научите горе-долу кое колко тежи, как точно да си разпределяте нещата в чинията и т.н., може да си спестите и тегленето. А, ако се ориентирате бързо още в отначалото, може да започнете и по метода само „на око“.

Защо направих сайта …

Точно за това реших да направя сайта, да покажа на близки, приятели, познати, клиенти и на хилядите, които са започнали и са се отказали, само защото изглежда сложна или безвкусна, да я погледнат с други очи, да видят, че и без да спазват блокове и часове, пак могат да контролират хормоните си и че не е нужно да се ядат само меса, плодове и зеленчуци, за да са в Зоната. Аз самата няколко пъти се отказвах и започвах на ново, може би, ако имаше сайт с идейки или някой, който да ми помогне в началото, нямаше да минат няколко месеца в борба да я спазвам ли, мъча ли се, за мен ли е, сложно е, изобщо да си търся оправдания. А и не знаех как да се организирам, бях заета, работех много, прибирах се изморена и не знаех как да съчетавам всичко. Е сега бих искала да ви покажа, надявам се да ви помогна.

Какво означава здравословен начин на живот…

За много хора здравословен начин на живот означава това – да не близваш алкохол, да не пушиш цигари, да не ядеш сладко, тестени изделия, пържено и т.н., да си на някакъв стриктен режим нон-стоп, да ходиш редовно на фитнес, да си много примерен. Е, на мен ми звучи скучно, депресиращо, отегчаващо, войнишко, ограничаващо.

За мен здравословният начин на живот е съвкупност от страшно много неща. Да приемаш хубава и балансирана храна е само една част от това. Наистина много важна, но не единствена. Какви са възприятията ти за света, какви са мислите ти, мисията ти, какви родови модели повтаряме, за доста неща имаме да се замислим, само да сме готови за промяна и нови действия 🙂