Необходими продукти:
84 г сирене /обезмаслено или нискомаслено/ или 56г обикновено
56 г кашкавал /моцарела лайт 70 г за по – стриктните /
2 големи яйца
480 г настъргани тиквички
60 г сурова киноа
2 ч.л. зехтин или 1 с.л. ленено брашно
подправки на вкус – копър, чесън, червен пипер и др.
Сос по желание: 2-3 с.л. кисело мляко, копър, чесън и др.
Начин на приготвяне:
Първо сложете да се вари киноата, за да не губите време и да може да поизстине.
Настъргвате тиквичките, посолявате ги и след 2-3 минути им отцеждате водата /може с ръце/.
Насръргвате сиренето и кашкавала, разбивате яйцата и смесвате всички продукти в купа с подправките, като киноата трябва да не е гореща.
Постилате хартия за печене в широка тава /аз използвам тази на фурната, защото предпочитам запеканката да стане по-тънка :)/ и изсипете сместа отгоре, опитайте се да притиснете добре и сместа да е разпределена навсякъде равномерно. Печете на умерена фурна до готовност. Разделете на 6 равни парчета. После само си опитайте или залейте със соса или си топнете малко вътре :), получава се мнооого голяма вкусотия! Приятен апетит!
За тези, които искат да знаят повече : Това са общо 6 блока П,В,М. Протеините са от яйцата, сиренето и кашкавала, въглехидратите са от тиквичките и киноата и мазнините са от зехтина или лененото брашно!
За тези, които искат да са по стриктни, рецептата може да стане зелена – 1 яйце + 4 белтъка + 126 г обезмаслено сирене + 480 г тиквички + 60 г сурова киноа + 2 ч.л. зехтин или 1 с.л. ленено брашно + подправки
По колко може да изядете от нея?
За голямо хранене – половината тава – т.е. 3 парчета 🙂
За малко хранене – 2 парчета 🙂