Необходими продукти:
448 г обезмаслена извара *
2 яйца
700 г сварена и намачкана с вилица тиква / не с пасатор/
2 пълни с.л.мед /33г/
18бр натрошени орехи
По желание: канела, малко сок от лимон/лайм в крема, стевия и др.
Начин на приготвяне:
за блата:
Сварявате тиквата, отцеждате добре от водата и намачквате с вилица. Веднъж реших да направя пюрето с пасатор и тиквата не беше добре отцедена, съответно блата стана много течен и нямаше изпичане, затова внимавайте тук 🙂
Добавяте жълтъците и малко стевия и разбърквате отново.
Разбивате отделно белтъците до получаване на гъста пяна и внимателно прибавяте към вече охладената смес с тиквата и жълтъците.
Добавяте и добре натрошените орехи внимателно към сместа.
Слагате да се пече на умерена фурна до готовност.
за крема:
Изварата се смесва с втечнения мед, малко сок от лимон и по желание малко портокалови или лимониви корички.
След като блата е готов и охладен се намазва с крема и се слага в хладилника.
Най – вкусен става като престои по – дълго, аз го правя вечер и го започвам на другата сутрин 🙂 Приятен апетит!
За тези, които искат да знаят повече: Това са 10 блока П,В,М. Протеините са от изварата, яйцата, въглехидратите са от тиквата и меда, мазнините от орехите.
Разделяте на 6 равни части и може да изядете 1 парче за малко хранене + няколко с.л.кисело мляко или 2 парчета чисти 🙂
За голямо хранене може да изядете 2 или 3 парчета, като пак може да гарнирате с малко кисело мляко 🙂
Забележки:* Изварата ако не е кремообразна няма да се получи хубав крема, тази извара е много мека и много прилича на кисело цедено мляко. Има я в Лидл. Ако не може да я намерите, може да заместите с цедено нискомаслено мляко 700 – 800 гр.
Рецептата я намерих в интернет, просто я балансирах да бъде по Зоната. 🙂