Необходими продукти:
За блата:
1 голямо яйце
1 пълна с.л. овесени ядки /15 г, да не са фини, а по – едри/
1ч.л.чия / 5 г/ или 1 с.л.ленено брашно
по желание: канела, лимонови или портокалови корички, стевия и ванилия
За крема:
60 г мека извара / може и нискомаслено цедено мляко – 100 г / + 1,2 с.л.кисело мляко
1 ч.л. мед + 40 г боровинки /или друг плод по желание/
по желание: може да намажете блата с малко тахан или фъстъчено масло
Начин на приготвяне:
Разбивате 1 яйце с овесените ядки и чията и по желание канела, ванилийка и др., слагате хартия за печене върху тавичка и изсипвате сместа, като оформяте тънка кръгла палачинка. Печете на 200 градуса за няколко минути, докато се втвърди хубаво яйцето, ако обичате по – хрупкаво, може и по – дълго да печете.
През това време приготвяте крема – слагате в купичка изварата с малко кисело мляко, стевия / ако искате, това е билка, която подслажда/, меда, боровинките и разбърквате.
След като мини блата е готов, може да го намажете с 1 л.фъстъчено масло или тахан и го нарязвате на кръст и редите между блатовете от крема, ако ви се стори не много сладка, тъй като всеки има различен вкус, може като топинг да добавите съвсем малко още мед.
Приятен апетит, става супер вкусно, лесно и най – важното много бързо, без никакво цапане 😉
По колко може да изядете?
За голямо хранене / обяд или вечеря/ – 2 мини тортички
За малко хранене / закуска или междинна закуска/ – 1 мини тортичка
За тези, които искат да знаят повече: 1 мини торта е 2 блока П,В,М. Протеините идват от изварата и яйцето, въглехидратите от овесените ядки, меда и боровинките, мазнините от фъстъченото масло и чията.
Забележка *Ако искате направо изпечете 2 блата и си пригответе 2 мини торти, като едната оставете в хладилника, става още по – хубава. Аз я пробвах и топла и студена, все си е хубава.