Необходими продукти:
3 големи яйца
280 г извара /по-желание марката *по-долу давам още разяснения/
120 г брашно /по-желание здравословно :)/
1 ч.л. сода, 1 щипка сол
малко мазнина за лъжицата, с която ще се оформят бухтите
Начин на приготвяне:
Всички продукти се разбъркват в купа с вилица /мисля, че няма значение в каква последователност/ и “тестото” се оставя да престои за малко, може да се покрие с кърпа /хубаво е поне за 20-30 мин., все пак да кажа, че съм ги правила и без да престои – пак се получават/.




След това се разстила хартия за печене върху широка тава и с намазнена супена лъжица се взима от сместа и се подреждат отгоре, като се оставя малко разтояние по между им, защото ще бухнат 🙂
Като бройка се опитайте да ги изкарате 16 или 24, ако е възможно, за да разберете по-лесно как да ги хапнете. Те така или иначе са балансирани, но все пак за по-стриктните ще запиша.
Пекат се на умерена фурна до готовност. Аз пека на 180 градуса, докато хубаво се запекат, ако обичате по-малко запечени храни, печете по-малко.
*** Забележка – в зависимост от вида на изварата, която използвате и от вида на брашното, се получават супер различни на вид бухти. Като щракнете със стрелкичката на снимката настрани, ще видите различните варианти, които съм правила.
*Аз най-много ги харесвам с изварата от Лидл, но кремообразната, а не тази на снимката, иначе с всякаква стават. Тази кремообразната е в пакетче като от майонеза и на нея пише нискомаслена.
* Не ги правете чисто с ленено брашно – бърка се баланса, тъй като лененото брашно е мазнина, не въглехидрат и няма да са точно балансирани. Стават хубави с пълнозърнесто, с лимец, със смлени овесени ядки, с нахутено, с ръжено, смесени брашна, с бяло и здравословно и т.н.
За тези, които искат да знаят повече – това са около 8 блока П,В,М. Казвам около, защото зависи каква извара и какво брашно ще ползвате. Протеините са от яйцата и изварата, въглехидратите – от брашното и мазнините – от това, с което намазнявате лъжицата.
По колко може да ядете? – За по-стриктните:
Ако ги ядете чисти:
Ако сте ги направили 24 бр. – 6 бухти за малко хранене и 9 бухти за голямо.
Ако сте ги направили 16 бр. – 4 бухти за малко хранене и 6 бухти за голямо хранене.
Ако ги ядете със сладко и сирене:
Ако сте ги направили 24 бр. – За малко хранене: 3 бухти + 1 с.л. сладко /по желание/ + 28 г сирене /или 56 г Котидж сирене/
За голямо хранене: 6 бухти + 2 с.л. сладко + 56 г сирене /или 112 г Котидж сирене/
Ако сте ги направили 16 бр. – За малко хранене: 2 бухти + 1 с.л. сладко + 28 г сирене /или 56 г Котидж сирене/
За голямо хранене: 4 бухти + 2 с.л. сладко + 56 г сирене /или 112 г Котидж сирене/