Как да разпределите порцията в чинията си?
Дробчетата да са горе-долу с големината на дланта ви – това са около 100-120 г. Слагате от сготвените зеленчуци 2 малки шепи и 1 или 2 филийки хляб , взависимост колко зеленчуци сте добавили. Ако искате без хляб, сложете повечко зеленчуци, ако искате с хляб – по-малко зеленчуци и 1 или 2 филийки.
*Ако имате ваша си рецепта за дробчета по селски, може да я ползвате, важното е да не запържвате нищо, да не добавяте повече мазнина от 1 с.л. И след като всичко е готово, да разпределите правилно храната в чинията си.
Моят начин за приготвяне:
Необходими продукти:
- Дробчета – 500 г
- 1 морков
- 1 консерва домати – 400 г
- 3 глави лук, 1-2 скилидки чесън
- 2 печени чушки от буркан
- 1/2 чаена чаша бира
- гъби – 3,4 бр.
- 1-2 с.л. брашно
- 1 с.л. мазнина
Първо измивам и подсушавам дробчетата. Загрявам фурната на 200 градуса. Овалвам ги в съвсем малко сол и брашно и ги слагам в тавичка (постлана с хартия за печене) за малко да се позапекат. През това време нарязвам всички зеленчуци на едро и ги задушавам в 1 с.л. и малко вода, докато омекнат. После вадя дробчетата от фурната, махам хартията за печене, слагам отгоре всички зеленчуци, добавям и доматите от консерва, 1/2 чаена чаша вода и 1/2 чаша бира, посолявам леко и слагам подправки на вкус, разбърквам леко всичко и във фурната за още 30-40 минути, зависи от фурната, може и за повече.
За тези, които искат да знаят повече – Това са 3-4 блока П,В,М за една порция. Казвам 3-4, защото точно не може да се определи, но е важен балансът. Протеините идват от дробчетата, въглехидратите – от всички зеленчуци и брашното, мазнините – от 1 с.л. мазнина, която сте използвали, докато готвите.