Необходими продукти:
1 ч.ч. брашно /224 г/ Които иска с бяло, който иска с лимецово да пробва 🙂
1 ч.ч. нискомаслено прясно мляко /200 мл/
Спанак – шепа, две, три – не го броим. Който, колкото иска да си сложи.
Средно парче масло /34 г/
4 яйца
Голямо парче сирене, натрошено идва към 1 ч.ч. /224г/
Средно голямо парче шунка – колкото цяла длан с пръстите /168 г/
Начин на приготвяне:
Брашното, студеното масло, 1 яйце и студена вода се разбъркват и се оформя топка. Завиваме във фолио и оставяме в хладилника да стегне за около 15ж минути. Тестото става малко по – твърдо от обикновеното маслено тесто. В тавичка за киш разстиламе изваденото от хладилника тесто. Пече се 10 минути на 180 градуса. Вади се и се залива със смес от останалите продукти. Допича се до готовност и докато ви замирише неустоимо /20 -30 минути/.



За тези, които искат да знаят повече:
Целият киш е за малко повече от 16 блока протеини /яйцата, сиренето, шунката, малко от млякото/, въглехидрати /брашното и малко от млякото/, и мазнини от маслото.Стандартния кише с много повече масло, но ние го направихме в балансиран за Зоната вариант. Много вкусен става :*
Как можете да си го хапвате:
Можете да го разделите на 8 равни парчета. Така във всяко ще имате 2БПВМ. Едно такова парче направо е супер закуска. Едно и половина за обяд, а две парчета за голям обяд. Половин парченце за междинна закуска, набързо.
Благодарим на Радостина Бояджиева за идеята и на Светла Михайлова за снимките. Да ни е вкусно :* :* :*