-
Необходими продукти:
252гр. изчистени кралски скариди
60гр. стар лук
500гр. домат от консерва
36гр. кокосово мляко (гъстата част)
1ч.л. зехтин
1 скилидка чесън (не броим)
лют червен пипер (който не обича да сложи сладък)
къри, куркума, сол, подправка за скариди
Начин на приготвяне:
Изчистените скариди, овкусяваме с подправки по наш вкус (аз използвах подправка за скариди) и заедно със зехтина ги запечатваме на незалепващ тиган само за 1-2 минутки, от всяка страна. Изваждаме скаридите и в същия тиган задушаваме нарязания на ситно лук, чесън и домат. Аз обелвам домата и го нарязвам на ситни кубчета, може и да се настърже на ренде, за да стане гладък и нежен сосът. Добавяме куркума, лют червен пипер, сол, къри и леко оставяме да се сгъсти. Накрая добавяме кокосовото мляко (гъстата част). Който обича повече сосче, може да добави от прозрачната част на кокосовото мляко още няколко супени лъжици. Намаляме степента на котлона на умерена (5-6), за да не заври кокосовото мляко. Връщаме скаридите обратно в соса и оставяме още няколко минутки, за да поемат от вкусовете и подправките.
За тези, които искат да знаят повече:
Тези огнени скариди с доматен сос са за 6 БПМ и 2 БВ. Протеините са от скаридите, мазнината е от зехтина и кокосовото мляко. 2-та блока въглехидрати са от домата и лука. ТРЯБВА ДА СЕ ДОБАВИ ОЩЕ ВЪГЛЕХИДРАТ към всяка порция. Може да добавите свежа салата с краставици и зелен лук (без мазнина в нея).
Как можете да си го хапвате:
Разделяте цялото количество на две равни порции и получавате всяка чинийка за 3БПМ и 1 БВ. Това е за основно хранене (обяд или вечеря).
1-ви вариант: 1 порция скариди със сос+ 1 филийка хляб Вита+ 10 черешки (или 100гр. друг плод).
2-ри вариант: 1 порция скариди със сос+ 90 мл. бяло вино + 140гр ягоди.
3-ти вариант: 1 порция скариди със сос+ 40гр нахут от консерва+ 2 фурми за десерт.
Благодарим на Снежима Матеева за рецептата и за снимката. Невероятна вкусотия 🙂