Яж всичко и отслабвай!

Яж всичко и отслабвай!

Обяд / Вечеря

Много вкусна мусака с патладжани и бешамел  

Много вкусна мусака с патладжани и бешамел  

  • Необходими продукти:

    2 големи патладжана / 1140 г/  

     телешка кайма /420 г/   

    240г голяма глава лук , 3-4 скилидки чесън 

    1 буркан или консерва домати / 600 г/ + 2с.л.доматено пюре 

    1,2 с.л.мазнина

    подправки по желание: аз сложих – сол, кимион, чубрица, черен пипер, малко босилек

    2 варианта за заливката: 

Вариант 1:

За бешамел:

около ½ литър прясно мляко / 440 мл/

1 яйце 

2 пълни с.л.брашно 

Може да настържете малко моцарела лайт отгоре, за да хване коричка – около 70 г за по – стриктните, а такива като мен да настържат цялата топка, която е 120 г мисля 🙂 

Вариант 2: 

За стандартна заливка, която се прави и за мусака : 

1 кофичка кисело мляко 2%

2 яйца

1 с.л. брашно/каквото искате/

1 к.л. сода

Начин на приготвяне: 

Първо нарязвате патладжаните на филийки /или на колелца/ около 1 см /правих ги и по двата начина все става много вкусно/, насолявате ги и ги оставяте да си пуснат горчивия сок около 30 минути. 

След това ги измивате и подсушавате добре. Нареждате в голяма тава, върху хартия за печене, отгоре ги завивате с фолио и печете на 200 градуса за 30 – 40 минути.Трябва да омекнат добре.

През това време слагате в незалепващ тиган 1 с.л. мазнина и добавяте нарязания на ситно лук, аз слагам малко водичка, за да се задуши хубаво и малко след това добавям и нарязания на ситно чесън и постоянно бъркам с дървена лъжица.

След като поомекнат добре, добавям каймата, като слагам още малко водичка, ако има нужда – хем за да се раздроби каймата по – лесно, хем за да не загорят лука и чесъна, тъй като все пак мазнината ни е малко 🙂 Тук е момента и на подправките, кой каквото обича, ако каймата е солена, не добавяйте сол, да не пресолите 🙂 

След като каймата ни е вече на трохи и добре “изпържена”, добавяме доматите + доматеното пюре, ако имате само домати, може да сложите само от тях, просто трябва да изчакате 15-20 минути да се посгъсти соса, за да изври водата. 

След като всичко е готово, сглобяваме в подходяща такивичка, аз реших да пробвам в кръгла, но смятам, че ще е по – добре в правоъгълна 🙂

Най – отдолу слагате ред патладжани – посолявате ги леко, след това от плънката и така повтаряте същата процедура докато се изчерпат – като е важно да завършите с патладжани, ако ви е по – голяма тавичката като моята, само 2 реда патладжани + плънка и най – отгоре още един ред за завършване. Но ако тавичката ви е по – малка и висока, може още 1 ред да се получи. Слагате в загрята фурна на 180 – 200 градуса.

През това време си правите заливката, ако е бешамел : 

Разбивате едно яйце в купичка, в друга купичка разбивате 2 пълни с.л. брашно с малко топла водичка, смесвате ги, слагате 1 ч.л.сол.

Сложете прясното мляко в тенджера и на конлона на умерен огън, в момента преди да кипне добавете сместа с брашното и яйцето при постоянно бъркане с дървена лъжица. Става готов за минутки, бъркайте и би трябвало веднага да започне да се сгъстява и го махате веднага от котлона. Вече сгъстения сос, изсипвате веднага върху мусаката и връщате обратно във фурната. Това може да стане и веднага след като сглобите мусаката, просто аз за да не губя време, първо я сложих във фурната за 10 минутки докато направя соса. 

Печете на умерена фурна / 180 – 200 / – 30 – 40 минути. Малко преди да е готово настържете моцарелата и запечете само отгоре за още няколко минути. 

Ако изберете стандартната заливка: 

Разбърквате киселото мляко със содата, яйцата и брашното до получаване на еднаква смес и след като попечете 20-30 минути мусаката я добавяте и печете  до пълна готовност. 

ПРИЯТЕН АПЕТИТ ! Както и да я направите, все ще се получи много вкусна, само внимавайте да са омекнали добре патлажданите, след първото запичане, иначе може да останат леко жилави и няма да е толкова вкусно! 

За тези, които искат да знаят повече: Това са около 14 блока П,В,М. Протеините са от каймата, яйцата, млякото, въглехидратите от патладжаните, доматите, лука, брашно и мазнините са от каймата, от 1,2 с.л.мазнина. 

 

Стана ли ви интересно? Искате ли да се запознаете с още рецепти и истории на вече отслабнали жени и мъже и да получите тласък и мотивация за истинска, трайна промяна? Можете да разберете как най – лесно да стартирате Зоната като си купите книгата ми от ТУК!

Яж всичко и отслабвай!

Това е начин на хранене за постоянно, чрез който ще „подреждате“ хормоните си и тялото ви ще започне да работи максимално добре

Информация

За контакти

Здравейте, казвам се Катина, на 37 години съм, от Слънчев бряг, завършила съм финанси във Варна, но душата иска друго…

Започнах да чета и да се интересувам от здравословно хранене преди доста години – купувах си книги, списания, постоянно четях форуми, разпитвах възрастни хора (в добро и лошо здравословно състояние) с какво са се хранили, изгледах доста предавания и филмчета, които намерих по темата, правих експерименти със себе си и с други хора, с начина ни на хранене.

© 2021 Kakvodaqm.bg – Всички права запазени! | Изработка на сайт от BEKYAROV.NET

Количка
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие се приемате използваните от нас 'бисквитки'.
Start typing to see posts you are looking for.