-
Необходими продукти:
2 големи патладжана / 1140 г/
телешка кайма /420 г/
240г голяма глава лук , 3-4 скилидки чесън
1 буркан или консерва домати / 600 г/ + 2с.л.доматено пюре
1,2 с.л.мазнина
подправки по желание: аз сложих – сол, кимион, чубрица, черен пипер, малко босилек
2 варианта за заливката:
Вариант 1:
За бешамел:
около ½ литър прясно мляко / 440 мл/
1 яйце
2 пълни с.л.брашно
Може да настържете малко моцарела лайт отгоре, за да хване коричка – около 70 г за по – стриктните, а такива като мен да настържат цялата топка, която е 120 г мисля 🙂
Вариант 2:
За стандартна заливка, която се прави и за мусака :
1 кофичка кисело мляко 2%
2 яйца
1 с.л. брашно/каквото искате/
1 к.л. сода
Начин на приготвяне:
Първо нарязвате патладжаните на филийки /или на колелца/ около 1 см /правих ги и по двата начина все става много вкусно/, насолявате ги и ги оставяте да си пуснат горчивия сок около 30 минути.
След това ги измивате и подсушавате добре. Нареждате в голяма тава, върху хартия за печене, отгоре ги завивате с фолио и печете на 200 градуса за 30 – 40 минути.Трябва да омекнат добре.
През това време слагате в незалепващ тиган 1 с.л. мазнина и добавяте нарязания на ситно лук, аз слагам малко водичка, за да се задуши хубаво и малко след това добавям и нарязания на ситно чесън и постоянно бъркам с дървена лъжица.
След като поомекнат добре, добавям каймата, като слагам още малко водичка, ако има нужда – хем за да се раздроби каймата по – лесно, хем за да не загорят лука и чесъна, тъй като все пак мазнината ни е малко 🙂 Тук е момента и на подправките, кой каквото обича, ако каймата е солена, не добавяйте сол, да не пресолите 🙂
След като каймата ни е вече на трохи и добре “изпържена”, добавяме доматите + доматеното пюре, ако имате само домати, може да сложите само от тях, просто трябва да изчакате 15-20 минути да се посгъсти соса, за да изври водата.
След като всичко е готово, сглобяваме в подходяща такивичка, аз реших да пробвам в кръгла, но смятам, че ще е по – добре в правоъгълна 🙂
Най – отдолу слагате ред патладжани – посолявате ги леко, след това от плънката и така повтаряте същата процедура докато се изчерпат – като е важно да завършите с патладжани, ако ви е по – голяма тавичката като моята, само 2 реда патладжани + плънка и най – отгоре още един ред за завършване. Но ако тавичката ви е по – малка и висока, може още 1 ред да се получи. Слагате в загрята фурна на 180 – 200 градуса.
През това време си правите заливката, ако е бешамел :
Разбивате едно яйце в купичка, в друга купичка разбивате 2 пълни с.л. брашно с малко топла водичка, смесвате ги, слагате 1 ч.л.сол.
Сложете прясното мляко в тенджера и на конлона на умерен огън, в момента преди да кипне добавете сместа с брашното и яйцето при постоянно бъркане с дървена лъжица. Става готов за минутки, бъркайте и би трябвало веднага да започне да се сгъстява и го махате веднага от котлона. Вече сгъстения сос, изсипвате веднага върху мусаката и връщате обратно във фурната. Това може да стане и веднага след като сглобите мусаката, просто аз за да не губя време, първо я сложих във фурната за 10 минутки докато направя соса.
Печете на умерена фурна / 180 – 200 / – 30 – 40 минути. Малко преди да е готово настържете моцарелата и запечете само отгоре за още няколко минути.
Ако изберете стандартната заливка:
Разбърквате киселото мляко със содата, яйцата и брашното до получаване на еднаква смес и след като попечете 20-30 минути мусаката я добавяте и печете до пълна готовност.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ ! Както и да я направите, все ще се получи много вкусна, само внимавайте да са омекнали добре патлажданите, след първото запичане, иначе може да останат леко жилави и няма да е толкова вкусно!
За тези, които искат да знаят повече: Това са около 14 блока П,В,М. Протеините са от каймата, яйцата, млякото, въглехидратите от патладжаните, доматите, лука, брашно и мазнините са от каймата, от 1,2 с.л.мазнина.