-
Необходими продукти:
за блата:
1 яйце
4 с.л. брашно /70 г общо – в случая 2 с.л.бяло брашно и 2 с.л. от лимец /
240 г тиквичка
1,2 с.л. кисело мляко
за плънката:
Един голям домат /330 г/
1 прясна чушка + малко лук /и двете са по желание/
140 г сирене /пълномаслено, домашно в случая/
подправки по желание – рибан, босилек и самардала в случая
12 маслинки / гледайте да са обезсолени, че ако и сиренето е солено, ще стане пресолена пицата/, ако нямате или не обичате маслини, сложете 2 ч.л. зехтин в блата
Начин на приготвяне:
Настъргвате тиквичката и посолявате малко да си пусне водата – отцеждате добре и слагате в купа.
Добавяте яйцето, брашното и малко кисело мляко и разстилате сместа върху хартия за печене равномерно. Печете до готовност на 180-200 градуса.
През това време си нарежете на тънко доматите, чушката и лука и пригответе сиренето /може да го натрошите или настържете/.
След като блата е готов, пече се кратко, така че наблюдавайте – отгоре наредете зеленчуците равномерно и сиренето също.
Запичате още малко само отгоре и си имате уникално вкусна пица!
За тези, които искат да знаят повече: това са 6 блока П,В,М. Протеините са от сиренето и яйцето, въглехидратите са от брашното, доматите и тиквичката и мазнините от маслинките.
По колко може да изядете ?
Половината за голямо хранене, може с малко айрян.
Ако искате да я ползвате за някоя междинна закуска – разделете цялата пица на 3 парчета и хапвайте по 1 за всяко междинно хранене 😉
Ако искате да направите рецептата зелена, т.е. да сте по – стриктни – сиренето трябва да е обезмаслено, брашното нахутено и вместо 1 яйце – 2 белтъка 🙂