Необходими продукти:
4-5 средно големи картофа / 650 г /
Цяло парче пилешки гърди / 300 г /
Една длан кашкавал / 210 г /
Пресни гъби 2-3 големи шепи / 360 г /
Голяма глава лук / 160 г /
5 ч.л. зехтин
2 с.л. брашно от лимец / или пълнозърнесто /
1 ч.ч. прясно мляко
Сол и черен пипер на вкус и копър за поръсване / по желание /
Начин на приготвяне:
Първо сваряваме предварително обелените картофи и оставяме да поизстинат. В дълбок тиган или тенджерка сипваме част от мазнината, малко водичка и загряваме леко. Изсипваме нарязаното на кубчета месо и задушаваме да си смени цвета. Добавяме подправки на вкус и изваждаме от тигана. В същия съд изсипваме нарязания на ситно лук и гъби на филийки. Също задушаваме леко с останалата мазнина. Добавяме сол, черен пипер и каквито подправки обичаме.Връщаме късчетата месо при зеленчуците и разбъркваме да се смеси всичко. Към сместа добавяме брашното и млякото и оставяме да покъкри на слаб огън / 5 минутки /. Пресипваме в тавичка след това и настъргваме отгоре варените картофи. Разбъркваме добре и добавяме настъргания кашкавал. За 20-30 минути в загрята на 180 градуса фурна запичаме нашето ястие. Когато получи желания от нас загар, вадим и поръсваме със ситно нарязания копър.
За тези, които искат да знаят повече:
Целият огретен е за 18 блока протеини / месо, кашкавал, малко от прясното мляко /, въглехидрати / картофи, лук, гъби, брашно и прясно мляко /, и мазнини / зехтин, прясно мляко и кашкавал /. Ето и как да си го хапнете 😉
Как можете да си го хапнете?
Ако разделите на 6 равни части, във всяко парче ще има по 3БПВМ. Едно такова парче е за голямо хранене / обяд или вечеря /. Удобно се пренася в кутийка за работа, а с половин краставичка / прясна / или 3-4 кисели краставички, които не броим си е идеално хапване.
Можете да го комбинирате и с таратор или айрян. А със голяма зелена салата / ноо без да добавяме мазнина, какво да се прави такъв е живота 🙂 / също е много вкусно.
Благодарим за идеята и снимките на Евдокия Иванова. А на вас остава да си го приготвите и да му се насладите.