Необходими продукти:
чиста телешка кайма 504г
патладжан печен 600 г (около 1,5кг суров)
доматена паста 480 гр. (сметнато по етикет 240г за БВ, без добавена захар)
пресен домат 660г
зехтин 4 ч.л. зехтин
2-3 скилидки чесън (не броим)
пресен босилек
сол, черен пипер, подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Каймата овкусяваме с подправки и сол. Патладжаните режем на дължина с дебелина около 1 см. Посоляваме ги, оставяме ги за 30 минути и ги изплакваме. Леко ги напръскваме със спрей със зехтин. Печем ги на фурна до омекване върху хартия или на грил тиган. Патладжанът може да се изпече и от предния ден. Навиваме ги след това на рулца с каймата. Подреждаме ги в малки алуминиеви тавички за еднократна употреба, като разделяме на 4 еднакви порции.Разбъркваме и доматената салца. Обелваме пресните домати и ги режем на малки кубчета, добавяме малко сол, риган и ситно нарязан чесън и разпределяме по тавичките. Печем до готовност на вентилатор за да изври водата от доматите. Сервираме с пресен босилек и 2-3 грама пармезан от горе по желание.
За тези, които искат да знаят повече:
Тези вкусни рулца са за 12 блока протеини /каймата/ и мазнини /зехтина/ и 8 блока въглехидрати /патладжаните, доматите и салцата/.
ВАЖНО!!! КЪМ ВСЯКА ПОРЦИЯ ТРЯБВА ДА ДОБАВИМ ОЩЕ 1 БЛОК ВЪГЛЕХИДРАТ!
Как можете да си ги хапнете?
Разделяме цялото количество рулца на 4 порции и получаваме всяка порция за 3 БПМ и 2БВ. Може да си добавите и зелени салатки с краставичка като гарнитура, без да броите.
1 вариант: 1 порция+1 филийка хляб ВИТА
2 вариант: 1 порция+100г плод
3 вариант: 1 порция+ 90мл вино
Благодарим за чудесната идея и снимки на Петя Такева! Да ви е сладко!