Необходими продукти и начин на приготвяне за хумуса, това тук е да си имате за няколко хранения, 1 седмица може да се ползва, ако се държи в хладилника и всеки ден става все по – вкусен :), а по – долу ще ви запиша бърз вариант само за 1 хранене..
!Важно, хумусът съдържа само въглехидрати и мазнини, трябва да се добави протеин към него!
Ето първият вариант:
280 г нахут суров – накисва се за една нощ, сменя му се водата и се вари до пълна готовност /около 40 – 50 минути/, не изхвърляйте цялата вода, в която е врял.
След като поизстине малко, една част от нахута се слага в чопър /Нутрибулет, кухненски робот или каквато и да е машинка от този род/, като към нея се добавя сокът от 1 лимон + вътрешността му, 2 с.л.сусамов тахан, 1 с.л.зехтин, чесън /аз слагам на прах, който иска може да сложи 2,3 скилидки, може и повече, може и без/ и сол на вкус…Пасирате и добавяте от водата, в която е врял нахута, около 7-8 супени лъжици вода, пасирате и другата част от нахута. Целта е да пасирате всичко общо, но тъй като, освен ако не е кухненски робот, другите машинки няма да съберат толкова много смес, аз пасирам първо едната част после другата и накрая много добре смесвам, до получаване на еднородна смес. Вече готовия хумус, за да не изсъхва, може да го сложете в кутия с капак или купа с наелоново фолио отгоре. Много вкусно и много засищащо!
За тези, които искат да знаят повече: това са 15 блока В и М. Въглехидратите са от нахута 14 + лимона 1 и мазнините от тахана и зехтина. Аз ви предлагам за по – лесно да си слагате по 60 г за блок.
Хумус за едно хранене само, приготвен с нахут от консерва:
180 г сварен нахут от консерва + ¼ лимон + вътрешността му + 1 с.л.тахан + чесън /може и без/ + сол на вкус – всичко се пасира, добавят се 2,3 супени лъжички от соса на нахута или вода и пак се пасира, до получаване на еднородна смес.
Варианти за комбиниране :
1 топка моцарела лайт/ 105 г/ + 1 голям юмрук хумус /180 г/ + салата зеленийки – колкото искате / спанак, айсберг, марула, рукола, китайско зеле, обикновено зеле и т.н./
1 длан чисто месо / 84 г или 126 г риба / + 1 голям юмрук хумус + салата зеленийки
84 г чисто месо /или 126 г риба/ + 1 среден домат /330 г/ + 120 г хумус