Необходими продукти:
2 големи тиквички /480 г/
196 г пилешки гърди
180 г мариновани гъби
105 г моцарела /кашкавал/
65г глава лук
босилек, черен пипер, сол, кимион, чесън на прах
2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Разрязвате тиквичките на тънко 0,5 см ивици – избирате 9 от тях, които са най-големи /т.е. от средата на тиквичката/. Включвате фурната на 180 градуса и нареждате тиквичките, вече нарязани, осолени и намазани със 2 с.л. зехтин общо. Слагате ги за 7-8 минути, само да се запекат и по-лесно да се завиват.
Приготвяте плънката – нарязвате гъбите на ситно, лука на ситно, моцарелата настъргана и пилешкото на много тънки филенца – 9 на брой, няма как да станат всички еднакви, просто се опитайте да ги наместите на око :). Овкусявате пилешкото със сол и подправки на вкус. Изваждате тиквичките да поизтинат за малко и започвате да нареждате отгоре плънката равномерно – тънко филенце, малко лук, малко гъбки, чесън на прах или на ситно нарязан пресен, настъргана моцарела. След като на всички сте разпределили равномерно плънката, започвате да завивате на руло от двете страни и да забучвате със шишчета /клечка/. Важното е да не се разпадат, не да е перфектно забучено. Най-добре вижте и клипчето. Печете до готовност около 30 минути на 180 градуса.
Как да се разпредели за едно хранене?
Ако изкарате 9 броя, означава, че за едно хранене може да изядете 3 бройки от тези рулца, като към тях трябва да се добавят още въглехидрати:
1 вариант: 200 г плод /без банан или сушени плодове/ или 16 бр. череши;
2 вариант: може също вместо плод да заместите с 2 чаши бяло вино;
3 вариант: друг вариант да заместите – 1 филийка и салатка от 2 домата 🙂
За тези, които искат да знаят повече: това са 10 блока П и М и 3БВ. Въглехидратите се добавят от вас по желание с плод, вино или филийка със салата, протеините са от пилешкото и моцарелата, мазнините – от зехтина.
Забележка*: моите рулца станаха доста безсолни, така че не пропускайте да осолите тиквичките и да овкусите хубаво пилешкото, ако ги правите с кашкавал, внимавайте – той си е солен 🙂