Необходими продукти:
½ кг почистен спанак
120г глава лук
1ч.ч. суров ориз / 200 г/
6 яйца
2,3 с.л.мазнина
подправки на вкус: аз сложих сол, джоджан и малко черен пипер
! Важно ! Към всяка порция трябва да се добави още протеин, за да се балансира ястието – т.е. сирене, цедено мляко, извара или някакво месо. По – долу ще дам варианти…
Начин на приготвяне:
Приготвя се много лесно…Почиствате, измивате и нарязвате спанака и половината работа е свършена. 🙂
Задушавате нарязания на дребно лук + нарязания спанак в 2,3 с.л.мазнина + 1 чаена чаша вода.
Бъркаме докато спанака и лука омекнат. През това време загряваме фурната на 200 градуса.
След като омекнат добре, добавяме ориза, като ако няма никаква вода, може да се добави още малко. И така още 10 минути ориза да поеме.
След това прехвърляме всичко в тавичка, добавяме още 2 чаени чаши с вода / аз слагам 2 чаени чаши и половина, защото не обичам да става сух ориза/, овкусяваме със сол и други подправки по желание, объркваме добре и печем 20 – 30 минути.
След това вадим тавичката, правим хубави 6 гнезда / вижте моите как са разположени/ и чукваме всяко яйце в гнездото. Печем още малко, докато белтъка отгоре се втвърди и ястието е готово. Може би към 10 минутки е запичането на яйцата, но отново забравих да засека 🙂
Приятен апетит – любимата рецепта на нашето семейство!
Ето как може да комбинирате ястието, тъй като трябва да се добави още протеин:
Получават се общо 6 равни порции – за едно хранене си слагате 1 порция, като към нея може да прибавите :
1-ви вариант: 1 порция спанак с ориз и яйце + 200 г цедено мляко / може да е смесено с малко обикновено/
2-ри вариант: 1 порция спанак с ориз и яйце + 56 г сирене + зелена салата
3-ти вариант: 1 порция спанак с ориз и яйце + 100 г цедено мляко + 2 с.л. кисело мляко + 28 г сирене
4-ти вариант: 1 порция спанак с ориз и яйце + млечна салата: ½ краставица / може и кисели краставички/ + 200 г цедено мляко + чесън, сол, копър и т.н..
За тези, които искат да знаят повече: цялото ядене е 18 блока ВМ и 6БП, 1 порция е 3БВМ и 1БП. Протеините са от яйцето, сиренето, цеденото мляко, въглехидратите от ориза, спанака, лука, а мазнината е от тази, която сте използвали за готвене.