-
Необходими продукти за 4 порции
Голямо парче свинско, немазно месо /560 г/
180 г ориз * / в този случай – бял/
спанак – колкото искате – около 300 г е добре
120г глава лук
подправки по ваш вкус
2 с.л.мазнина, ако обаче месото е свинско или леко мазно, може и да не добавяте изобщо 🙂
Начин на приготвяне:
Ако имате ваша си рецепта, пригответе ястието по нея, само е важно как ще разпределите после в чинията –
1 длан месо + 1 юмрук ориз със спанак + голяма салата от свежи зеленчуци – и гответе с много малко мазнина, това е !
А ето и моята рецепта:
Сварявате месото с лука в тенджерка до готовност. Може би около час, като го боднете да се раделя 🙂
Спанака, може от консерва, замръзен или пресен да попарите.
После всичко се слага в тавичката, посолява се и добавяте и подправките.
Течността да е 5:1 вода-ориз, т.е. изсипвате ориза в купичка и слагате вода или бульон колкото е бил ориза, 5 пъти толкова вода, ако обичате по – сух ориз, сложете по-малко чаши с вода /3-4/. Аз не обичам сух ориз, за това предпочитам повечето течност 🙂 Ползвайте бульона, в който е вряло месото.
При нужда разбърквате, за да проверите дали ориза е готов или опитвате, както правя аз 🙂 И после си приготвяте една голяма салата от свежи зеленчуци и си хапвате вкусно вкусно 🙂 Приятен апетит!
За тези, които искат да знаят повече: Това са около 16 блока П,В,М. Протеините са от месото, въглехидратите от зеленчуците и ориза и мазнините от мазнината, с която ще готвите.
За тези, които искат да бъдат по – стриктни:
За едно голямо хранене : 112 г месо + 150 г ориз със спанак + зелена салата
Забележка* може да приготвите ястието с друг вид ориз – пълнозърнест, див, а може и с овес, който е най – здравословния възможен вариант!
* може да добавите малко кисело мляко