Необходими продукти:
420 г телешки джолан /чисто месо, без костта/
120 г лук
150 г морков
100 г целина глава
70 г корен пащърнак /ако нямате увеличете картофите с 50 г/
70 г червена чушка
550 г картофи
5 ч.л. зехтин /ако джоланът ви е много мазен не ги добавяйте/
черен пипер, дафинов лист, магданоз, сол, куркума
Начин на приготвяне:
Джоланът заедно със сол, черен пипер на зърна – 5бр и 1 листо дафинов лист се сварява хубаво. Може и под налягане. Когато месото се свари, се обезкостява. Добавят се всички хрущялчета, сухожилия и костен мозък. Не ги изхвърляйте, те са най-полезни. Бульонът се прецежда и се слага да заври, към него се добавят всички зеленчуци, нарязани на ситни парченца. Добавя се още сол, ако е необходимо, както и куркума. Когато зеленчуците се сварят напълно, се добавя накъсаното на дребни парченца месо. Когато заври, се сваля от котлона и се подправя със ситно нарязания магданоз.
Внимание!!! Всички зеленчуци и месо трябва да са нарязани на ситно, за да се разпределят равномерно и при сипване да получите в порцията си еднакво количество протеини, въглехидрати и мазнини. Месото го тегля след сваряване, макар че в зоната грамажите са в суров вид. Ако искате да сте стриктни, намалете леко грамажа на месото. Аз не го правя, защото не знам в костния мозък и сухожилията колко протеин има.
За тези, които искат да знаят повече – Цялото количество е за 15 блока протеини /телешко месо/, въглехидрати /зеленчуци/ и мазнини /зехтин/.
По колко можете да изядете – Ако разделите цялата супа на 5 порции, всяка ще е по 3БПВМ
Благодарим на https://www.facebook.com/BkycHa.3oHa за невероятната рецепта и снимка. Да ви е сладко!