-
Необходими продукти:
5- 6 с.л. – 130 г Скир. Това е исландска извара от Лидъл, но можете да замените с цедено кисело мляко или нискомаслена извара, или нискомаслен гръцки йогурт в същото количество.
Две шепи пресен нарязан ананас / 150 г /
Щипка боровинки
Малко водичка
5 г желатин
по желание – стевия, няколко листа мента
1 ч.л. заквасена сметана, за по – стриктните – може да замените със сурови ядки 6 бр.
Начин на приготвяне:
От ананаса си правим домашно сладко за минутки:
Слагаме в малък съд на бавен огън половин чашка вода / може малко повече, зависи колко сироп искаме / и плода да поврат. Да си ври на бавен огън за да си отпусне аромата, добавяме стевия и еритрол /това е подсладител без химия и е по желание, може и без него, но ако имате се слагат 2 с.л. с връх и няколко капки стевия /, три листенца мента и 5 г разтворен желатин. Бързо става и може да се ползва веднага този конфитюр и върху палачинки и други десерти, а и не само. Например комбинация със сирена, за който обича сладко и солено е страхотна комбинация 😉
В чашка слагаме на дъното няколо боровинки, после сместа от млякото и сметана и отгоре конфитюра с листенце мента. Това е 🙂
За тези, които искат да знаят повече:
Това вкусно и изкушавашо ананасово кремче с лек ментов полъх е за два блока протеини / йогурта /, въглехидрати / плодовете / и мазнини от заквасената сметана. Има и съвсем малко протеин от желатина, но който не иска да не слага, не е задължителен 🙂
Как можете да си го хапнете?
Можете да закусите с това кремче, а можете да си го хапнете и като следобедна закуска. Половината може за десерт, но толкова е вкусно, че едва ли ще оцелее 🙂
Благодарим на Петя Такева за свежата рецепта и прекрасната снимка. Време е да се насладим :*