Искам да запиша първо, че класическия вариант да ядем овесени ядки – ½ кисело мляко + 1 голям шепа овесени ядки + 1,2 с.л. мед + плодове и то сушени – дори е вариант, от който даже може да се напълнее, ако пък използвате и мюсли, което е купено и подсладено – става още по-високо въглехидратно. Казвам го, защото аз самата преди години, когато нищо не разбирах, само бях чула, че за да се отслабва се ядат овесени ядки, качих 3 кг – точно с тази комбинация. Реших да ям по 3 пъти на ден само това – пълни купички с мюсли, подсладени за големи хранения и така килограмите ставаха все повече 😉 Тогава не разбирах защо уж ям супер “диетично” – овесени ядки, сушени плодове, ядки, мед, мляко и то по 3,4 пъти на ден и не само, че не отслабвам, ами напълнях. Сега вече знам, защото това са само въглехидрати и то доста, никакъв баланс. Затова сега ще ви представя овесени ядки в няколко варианта, които да са балансирани:
1 вариант: Гъсто мляко с канела, овесени ядки и обикновени ядки
112 г от меката извара в Лидл* + 1,2 с.л. кисело мляко се разбърква заедно – заприличва на гъсто кисело мляко /може вместо това – 200 г нискомаслено цедено мляко/
2 пълни с.л. едри овесени ядки /30 г/ попарвате с вряла вода и изчаквате да набъбнат добре или ако нямате време, само ги кипвате за няколко минути на котлона с около 100 мл вода.
6 бр. ядки /бадеми, кашу, лешници, 2 цели ореха, 2 ч.л.слънчогледови семки и т.н../
2 вариант: Гъсто мляко с чия, овесени ядки и плодове
112 г от меката извара в Лидл + 1,2 с.л. кисело мляко се разбърква заедно – заприличва на гъсто кисело мляко /може вместо това – 200 г нискомаслено цедено мляко/
чия /6г/ , накисната от вечерта в 100 мл вода
1 с.л. овесени ядки /14 г/ попарени или леко кипнати
100 г плод / без банан и овесени ядки / най – вкусно става с червени плодове, но може и със всички други…
*Забележка: Ако нямате чия, може да сложите ядки колкото в горния пример..
3 вариант: Гъсто мляко с овесени ядки, мед и тахан
112 г от меката извара в Лидл + 1,2 с.л. кисело мляко се разбърква заедно – заприличва на гъсто кисело мляко /може вместо това – 200 г нискомаслено цедено мляко/
1 равна с.л. мед /12 г /
1 с.л. овесени ядки /14 г/
1 ч.л.тахан 3г /може сусамов, може слънчогледов и т.н../
4 вариант: Гъсто мляко с овесени ядки, фъстъчено масло и какао
112 г от меката извара в Лидл + 1,2 с.л. кисело мляко се разбърква заедно – заприличва на гъсто кисело мляко /може вместо това – 200 г нискомаслено цедено мляко/
2 с.л.овесени ядки /21 г/
1 пълна ч.л. натурално какао 5г + стевия за подслаждане
1ч.л. 3г фъстъчено масло
! Независимо кой вариант изберете, всички се приготвят по един и същи начин – попарвате или кипвате овесените ядки във вода за малко, разбърквате меката извара със киселото мляко, смесвате всичко и разбърквате добре: навсякъде може да си добавите стевия, канела, ванилийка или малко какао за по – наситен вкус…
Добавяте вече готовите овесени ядки към гъстото мляко, добавяте по желание канела, стевия / билка, която подлажда/ и другите ядки и разбърквате. Става страхотна, бърза закуска.
Забележка* Ето снимка на меката нискомаслена извара в Лидл, която е като цедено мляко на консистенция и като се смеси с малко обикновено кисело – става чудесна на гъстота и на вкус, а е източник предимно на протеини, а не както обикновеното киселото мляко на протеини, въглехидрати и мазнини…