Необходими продукти:
- 420 г телешка кайма – 10БП
- 42 г кашкавал – 1,5БП
- 500 мл прясно мляко – 2,5БВПМ
- 330 г домат – 1БВ
- 40 г моркови и 25 г лук – 0,5БВ
- 28 г брашно от лимец – 2БВ
- 112 г кори за лазаня – 8БВ
- 3 и 2/3 ч.л. зехтин – 11,5 БМ
- 2-3 скилидки чесън, индийско орехче, червен, черен пипер, сол, босилек
Начин на приготвяне:
Задушавате в дълбок тиган, ситно нарязания лук, чесън, морков и домат с малко вода и добавяте каймата. Готвите на умерен котлон до готовност, докато поизври водата от зеленчуците и доматите. Добавяте си подправките, босилек, червен пипер, сол и черния пипер и оставете настрани.
Отделно в касерола загрявате 400 мл прясно мляко, а 100 мл смесвате с 28 гр брашно от лимец и индийско орехче. Като се сгорещи млякото, добавяте сместа с брашното и бъркате с бъркалка до леко сгъстяване на бешамела. В квадратна тавичка 18х18 см слагате на дъното хартия за печене, малко от бешамела и 2 кори за лазаня (от общо 6 изтеглени и сметнати по етикет). Върху тях половината плънка, 1/3 бешамел и отново кори, останалата плънка и бешамел. Завършвате с последните две кори, бешамел и настъргвате кашкавала отгоре. Печете на 180 градуса в долната част на фурната около 20-30 минути, докато кашкавала се зачерви.
За тези, които искат да знаят повече:
Тази вкусна класическа лазаня е за 14БВПМ. Протеини /каймата, прясното мляко и кашкавала/, въглехидрати / от зеленчуците, брашното, корите и прясното мляко/, мазнина /зехтина/.
Как можете да си го хапвате:
Разделяте цялото количество на 4 порции, така всяка ще има 3,5БВПМ.
Хапвате 1 парче за голямо хранене, обяд или вечеря.
Ето как като ви се преяде паста, може пак да я балансирате. Разбира се, рецептата е доста в червената Зона, затова нека да я хапвате по-рядко.
Рецептата и снимките са на Мария Костадинова. Благодарим им!
Да ви е сладко!