Необходими продукти:
- лаваш /кръгъл 30см/ 4 броя 12БВ
- яйца 4 броя 4БП
- сирене 224грама 8БП
- кисело мляко 400 грама 2БВПМ
- зехтин 2 ч.л. 6БМ /намалени заради сиренето и жълтъците/
- 1 ч.л. сода за хляб
Начин на приготвяне:
В киселото мляко изсипваме содата и прибавяме яйцата, разбиваме с тел и прибавяме сиренето. С малко от зехтина намаслявате тавичката/около 30см диаметър/, а останалото в сместа. Слагаме първия лаваш върху него равномерно от сместа, така редуваме лаваш смес, лаваш смес. Оставяме малко смес за заливане отгоре, но преди това я нарязваме и тогава я заливаме с последната смес. Оставяме 10 минутки да се накисне лаваша и печем на предварително загрята фурна с венилатор на 200градуса.
За тези, които искат да знаят повече:
Тази баница с лаваш е за 14 БВП и 6БМ протеини /яйце, сирене/, въглехидрати /лаваша/ и мазнини /зехтин/.
Как можете да си го хапвате:
Ако отрежете на 8 равни парчета всяко ще е за 1,75БВПМ, почти 2 цели блока. Идеална закуска с чаша айрян.
Идеята и снимката са на Злати Кавалджиев
Благодарим! Да ни е вкусно :* :* :*