Необходими продукти:
5 яйца
200 г сирене
200 г точени кори /в случая пълнозърнести, може и с обикновени тънки/*
150 мл вода
2 с.л. зехтин или друга мазнина
1 ч.л. сода
Как да я приготвите?
Първо разбивате с вилица 2 от яйцата с цялото сирене и със зехтина, за да стане еднородна смес.
След това вадите корите /ако са пълнозърнести са 3 големи дебели кори, ако са обикновени – 7 тънки кори/, слагате хартия за печене отдолу на тавата или намазвате с едната лъжица зехтин добре навсякъде. Направете в правоъгълна тава за по-удобно при разпределянето и за да стане по-висока баницата, че аз не съобразих и я направих в кръгла и много широка тава, но пак стана много вкусна…
И сега – слагате кора /колкото да покрие дъното, не цялата/ и разпределяте равномерно от сместа, после отгоре пак сглобявате от корите /че те са огромни и дебели/, да стане колкото да покриете предния пласт и така мажете от сместа общо 3,4 пъти /зависи от големината на тавата, аз мазах само 2 пъти/. Ако корите не са пълнозърнести, най-долу на първия пласт сложете 2 броя, тъй като са много тънки и с тънки кори ще мажете повече пъти.
След като сте разпределили сместа, за най-отгоре трябва да ви остане кора, която не е намазана.
И сега разрежете баницата с нож, така че да излязат 6 еднакви парчета. Ако е правоъгълна тавата, ще стане по-лесно 🙂
Разбийте останалите 3 яйца със 150 мл хладка вода и 1 ч.л. сода, залейте с това баницата, потупайте малко тавата, за да се разпредели, както трябва 😉
Печете на 200 градуса до готовност, аз пекох около 30-40 мин., но всяка фурна пече различно, така че наблюдавайте. След като е готова, я напръсквате с малко вода и я завивате за 15-20 мин. Така съм виждала от моята свекърва, не знам защо се прави, но слушам и изпълнявам 🙂
Цялата подготовка за баницата става за 7-8 минути, много е лесно и бързо.
По колко може да изядете на едно хранене?
Ако е за малко хранене – 1 парче, може с малко кисело мляко или айран.
Ако е за голямо хранене – 2 парчета, може с айран.
За тези, които искат да знаят повече – Цялата баница е 12 блока, като протеините идват от яйцата и сиренето, въглехидратите – от корите, мазнините – от зехтина.
За тези, които искат да бъдат по-стриктни, могат да използват обезмаслено сирене 170 г + извара 180 г, вместо 200 г обикновено сирене и да използват 2 цели яйца + 6 белтъка, вместо 5 яйца.
Стана ли ви интересно? Искате ли да се запознаете с още рецепти и истории на вече отслабнали жени и мъже и да получите тласък и мотивация за истинска, трайна промяна? Можете да разберете как най – лесно да стартирате Зоната като си купите книгата ми от ТУК!