Необходими продукти:
За мини питката:
2 пълни с.л. трици / 40 г / + подправки / на око шипка червен пипер, щипка чубрица, щипка босилек, щипка самардала, щипка сол, щипка сусам + щипка слънчогледови ядки/ + вода / налива се по съвсем малко /при мен излезе около 40 мл, трябва да стане на каша, а това зависи от подправките ви /
За плънката:
1 варено яйце
30 г сирене / или 60 извара, Котидж /
1 пълна с.л. меко авокадо
тези са по желание: малко домат /30 г /, малко лук, малко лимон, сурова червена чушка
Начин на приготвяне:
За питката само смесвате в кафяна чашка – триците + подправките по ваш вкус + малкото водичка и оставяте за 5 минути да поемат.
През това време си нарязвате на ситно яйцето и натрошавате сиренето, намачквате авокадото, нарязвате по желание малко доматче, лук или чушка, овкусявате допълнително ако желаете. Аз обожавам леко киселия вкус, за това и слагам малко лимонче и чесън на прах..
Загрявате котлона на средна температура, примерно моя е с 9 степени, правя го на 6 , но да е добре загрят, намазвам средата на тигана с малко масло и оформям от тази смес за питката с ръката си “кюфтенце” , слагам го на тигана и леко притискам, за да заприлича на малка питка. Ако сте сложили повече вода, ще ви е по – лесно да разпределите, ще стане като малка палачинка…
Печете по 3, максимум 4 минути от всяка страна. След това добавяте отгоре от плънката, пък може и да си ги ядете отделно – плънката с вилица, а питката да си гризкате.. 🙂 За мен това е супер вкусна закуска и точно за това си я кръстих моята закуска. Не отлагайте да я опитате – много е здравословна, балансирана и лесна! Приятен апетит !
За тези, които искат да знаят повече: това са 2 блока П,В,М. Протеините са от яйцето и сиренето, въглехидратите предимно от триците, все пак и от зеленчуците и мазнините от авокадото и семената в питката 🙂