-
Необходими продукти:
яйца 4бр.
кисело мляко 200 гр. (½ кофичка) + 1 ч.л. сода
сирене 140 гр.
кашкавал 56 гр.
овесени трици 152 гр.
брашно от лимец 45гр.
краве масло 30 гр.
ленено семе 6 гр. (ако нямате сложете още 1 ч.л. масло)
щипка босилек и щипка риган
Начин на приготвяне:
Разбивате яйцата на ръка или с миксер. Добавяте предварително смесените кисело мляко и сода. Добавяте овесените трици, брашното от лимец, сиренето и кашкавала. Разбърквате и накрая добавяте лененото семе, и разтопеното масло. Ако е прекалено гъста сместа може да добавите 30мл. вода. Овкусявате с щипка босилек и риган… и сте готови! Изсипваме в тавичка с хартия за печене и печем на 180-200 градуса в предварително загрята фурна за около 25 минути.
За тези, които искат да знаят повече:
Нашата питка е за 12 БПВМ. Протеините са от яйцата, сиренето и кашкавала, въглехидратите са от овесените трици и лимецовото брашно, а мазнините от лененото семе и краве маслото.
Как можете да си го хапвате:
Разрязвате на 6 парчета и получавате 2БВПМ за 1 парче. Може да го хапнете за закуска с чашка айрян. Друг вариант е да разрежете на 4 парчета цялата питка и ще получите 3БВПМ за 1 парче, което може да е за голямо хранене. Бон апети!
Благодарим на Пламена Камбурова за страхотната идея и на Даниела Пенчева за страхотните снимки! Да ви е сладко!