Необходими продукти:
Извара /с кремообразна най-вкусно става*/
Ягоди
Чиа
За подслаждане: стевия – билка, която подслажда и е с 0 калории. Аз използвам течния вариант. Може да добавите и малко какао и ванилийка по желание.
Начин на приготвяне:
Накисвате чиата във вода за няколко часа, нарязвате ягодите и прибавяте изварата, разбърквате всичко и става един прекрасен десерт!
По колко може да се яде?
За малко хранене: 2 пълни шепи ягоди /280 г/ + извара /112г/ + 12г чиа /преди накисването* удвоени са мазнините заради изварата/ + стевия на вкус
За голямо хранене: 3 пълни шепи ягоди /420 г/+ извара /168 г/ + 24г чия /преди накисването, удвоена заради изварата/ + стевия на вкус
За тези, които не харесват стевията, може с мед или кленов сироп да подсладят, ето вариант:
За малко хранене: 1 пълна шепа ягоди /140 г/ + 11г мед/кленов сироп + извара /112 г/ + 6г чиа /преди накисването, удвоена заради изварата/
За голямо хранене: 2 пълни шепи ягоди /280 г/ + 11г мед/кленов сироп + извара /168 г/ + 24г чиа /преди накисването/
За тези, които искат да знаят повече: Малките хранения съм ги писала за 2 блока, а големите за 3. Протеините са от изварата, въглехидратите – от ягодите, мазнините – от чиата, въпреки че тя е смесена храна, има в нея и протеин, и въглехидрати.
За тези, които не бързат със свалянето на килограмите или изобщо нямат да свалят: може да си добавят и малко ядки – става супер!
*Забележки:
– Използвам извара от Лидл, но кремообразната, която е в кутийка като от майонеза, пише нискомаслена на нея. Ако не може да намерите точно тази извара, може да объркате друга безсолна и нискомаслена извара с малко кисело мляко, за да стане по-мека и вкусна.
– Писала съм за чиата “преди накисване” количеството, тъй като чиата може да поеме толкова влага, че да увеличи обема си 9-10 пъти, зависи колко време имате да я киснете.
Благодарим на Светла Михайлова за красивата снимка.