Необходими продукти:
700 г крехко свинско месо – 20 БП
280 г телешка наденица – 10 БП
700 г кисело зеле – 7 БВ
1075 г картофи – 21,5 БВ
120 г лук – 1 БВ
30 г морков – 0,25 БВ
70 г червена чушка – 0,25 БВ
5 ч.л. зехтин – 15 БМ
сол, къри, оцет, магданоз
Начин на приготвяне:
Месото и наденицата се нарязват на парчета, а половината лук, морковът и чушката на ситно. Добавя се малко сол, защото наденицата и зелето са солени. Подправя се с къри. Всичко се обърква и с тази плънка се пълнят сармите. Подреждат се в глинен гювеч и се захлупват с чиния. Заливат се с 1 чаша вода и се слагат да се пекат в студена фурна. Първите 1,30 часа се пекат на 200 градуса и после се намаля на 150 и се пекат още 1 час. През това време се сваряват картофите, от които с останалия лук, оцет, зехтина и магданоз се прави картофена салата.
За тези, които искат да знаят повече:
Тези невероятни сарми са за 30 блока протеини /свинско месо, наденица/, въглехидрати /зеле, картофи, зеленчуци/ и мазнини /зехтин. намален заради мазнината в наденицата и месото/
ЗАБЕЛЕЖКА: Количеството е за 10 порции. Можете да промените според нуждите си. Картофената салата е примерна гарнитура към сармите, можете да замените с друг въглехидрат, като спазите броя блокове.
Как можете да си ги хапнете:
При мен излязоха 30 сарми, които разпределих в 10 порции по 3 бр. Разпределих и картофите по равно.
Да ни е вкусно! Благодарим на Вкусна Зона за чудната рецепта и снимки.