-
Необходими продукти:
за блата:
1 средна глава карфиол / моя не беше суров, а замръзен, оставих го за няколко часа извън фризера и после го изтеглих – 405 г/
2 белтъка от яйца
малко парче моцарела лайт /35 г/
1 препълнена с.л. ленено брашно
за плънката :
по желание свежи зеленчуци – гъби, прясна чушка, лук, кисели краставички
4 маслинки нарязани
малко парче моцарела лайт / 35 г/
1 пълна с.л. доматено пюре /или нещо друго за намазване на блата/
За десерта, който е задължителен, за да има баланс: – 200 г плод – портокал, ябълка, круша и т.н. без банан и сушени плодове/, може да изпиете една чаша вино /180 мл/ вместо плода.
Начин на приготвяне:
Размръзих карфиола, тъй като пресен не можах да намеря и го смлях в чопъра, като не го смлях чак да стане на пюре, а на ситни “снежинки”, горе съм качила снимка, след това в чиста хавлия го изстисках от водата, изтича мнооого вода, поне от този замръзения.. – до тук беше по – сложната част и половината рецепта е готова. 😉
Включвате си фурната на 200 градуса с вентилатор / може и без /, в купа разбърквате белтъците, лененото брашно, настъргвате моцарелата и задължително посолете толкова, колкото обичате, че аз сложих съвсем малко сол и не опитах сместа и ми беше безсолно.
Слагате блата върху хартията за печене и притискате да стане тънък, показала съм моя на снимките горе.
Докато блата се пече си нарязвате зеленчуците, според вашия вкус, аз сложих ½ малка глава лук, 1 гъба, 5-6 нарязани маслини, малко прясна чушка и настъргвате останалата моцарела.
След като блата е готов, аз го пекох около 30 минути, намазвате отгоре с доматеното, след това нареждате зеленчуците, ако обичате може да сложите подправки / босилек, риган и др/ и най – отгоре настърганата моцарела и запичате само отгоре до желаното от вас, аз обичам по – препечено и пекох по – дълго.. 🙂 Приятен апетит, чудесно засища за тестяно, а няма никакво тесто ! 🙂 И не забравяйте десерта или винцето 🙂
За тези, които искат да знаят повече: това са 3 блока П,В,М. Протеините са от белтъците и моцарелата, въглехидратите от зеленчуците и десерта/виното/, мазнините от лененото брашно и маслините.