Необходими продукти за една порция:
за блата:
1 яйце
1 с.л. овесени трици /34 г /
1 тиквичка /360 г/
за плънката:
½ среден домат /165 г/
малко стар лук или чушка /може и двете/
28 г кашкавал /за по – стриктните – моцарела лайт/
42 г сирене /за по – стриктните – обезмаслено сирене или 28 бяло/
6 бр. маслинки.. /който не обича маслини, може да сложи 1 ч.л. зехтин отгоре или в сместа/
подправки: риган, босилек и др. по желание
Начин на приготвяне:
Настъргвате тиквичката, посолявате я и я оставяте за малко да си пусне водата.
Изцеждате я много добре от водата с ръце. Прибавяте триците и яйцето, постилате в тавичка хартия за печене и слагате сместа отгоре, оформяте кръг и да се пече – за 10 минути на 200-220 градуса. Все пак наблюдавайте 😉
През това време си нарежете домата, маслините, лука, чушката, настържете млечните и добавете към готовия блат, поръсете с подправки по избор – нека всичко е равномерно.
Върнете във фурната за още 10 – 15 минути, но намалете фурната вече – 180 градуса. Пицата става уникално вкусна, не е трудна изобщо и ви препоръчвам да я правите в двойни, тройни дози, защото се харесва от всички 😉
За тези, които искат да знаят повече: Това са 3 блока П,В,М. Протеините са от яйцето, сиренето и кашкавала, въглехидратите са от триците и зеленчуците и мазнините от маслините.
Тези чудесни снимки ни ги изпрати Вероника Иванова.