Необходими продукти за 1 порция от 1 руло:
2,3 парчета пушена сьомга /84 г/
малка бучка сирене/25 г/ + 1 малка лъжица кисело мляко / обърквам ги добре, като крема сирене да се получи/
малко краставица /няколко на тънко и дълго нарязани пръчици/ + аз сложих и ¼ малък сухар натрошен вътре + малко зелен лук /по желание/
200 г сварен овес / ако искате с обикновен ориз 120, но рецептата става червена /
½ авокадо / 4 с.л./
1 листо за суши / нори/*
овкусяване на овеса/ориза за 1 порция – 1 с.л. оризов оцет + 1/2 ч.л захар + 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Ако сте наясно с технологията на приготвяне на ориз за суши, може да следвате вашата, а не моята и само да спазите грамажите на другите добавки, тъй като моето суши си е домашно, любителско 😉 Ако нямате идея кое как се прави, следвайте моите стъпки:
Сваряването на овеса: Аз кисна овеса от предния ден, сменям му водата, слагам го да ври на бавен огън до пълна готовност, и обикновено сварявам повече, в хладилника издържа до 6 дни без промяна на вкуса и го добавям към различни салати и аламинути…Ако приготвите ориз, а не овес, става веднага без накисване и може да действате по някоя друга рецепта от Гугъл 🙂
След като е сварен овеса – половината работа е свършена..:) Овкусявате само тези 200 г с смес от 1 с.л.оризов оцет + ½ ч.л.захар + ½ ч.л.сол.
Слагате норито върху рогозката, с която ще завивате сушито, ако нямате специална такава и с обикновенна също става / която е като подложка за чинии, сгъваема/.
Редите отгоре първо овеса на тънко и колкото да покриете по – голямата част от листа за суши, след това започвате да добавяте в средата / както на снимката/ пушената сьомга, “крема” сиренето, авокадото, краставицата, ако искате съвсем малко натрошен сухар и зелен лук и завивате стегнато рулото.
След като е готово рулото си хапвате парченцата суши със сос за суши или обикновен соев сос смесен с много мъничко мед и оцет 🙂
Забележка *Ако нямате нори /лист за суши/, качила съм снимка и как може да си направите по – нестандартно суши в чашка. Редите в чашка същите продукти, притискате я добре и обръщате в чиния, след това заливате със соса за суши 🙂 Побългарен вариант 🙂
За тези, които искат да знаят повече: това са 4 блока П, В,М. Протеините са от пушената сьомга и сиренето, въглехидратите главно от овеса, мазнините от авокадото.
Тъй като поне 20 писма със запитвания за суши имам и по – точно: Как да си поръчате суши в ресторант и да запазите баланса..Ще ви дам идея:
Поръчвате 8 броя малки парчета, като гледате задължително да има протеин в тях – дали със сьомга, риба тон, бяла риба, скариди и т.н.. и за да ви стигне храната, може да си поръчате и салата, с преобладаващи зеленийки, свежи салати, може и в нея да има малко протеин..:) Между вариант с бял ориз и с киноа, по – добрия вариант е с киноа, но все пак ако си предпочитате стандартното суши, няма лошо да си го позволявате 🙂