Необходими продукти:
- 4 яйца – 4 БП
- 224 г сирене – 8 БП
- 70 г зелен лук – 0,5 БВ
- 172 г кори за баница – 11,5 БВ /сметнати по етикет/
- 2 ч.л.зехтин – 6 БМ
- 2 ч.л. масло – 6 БМ
- Връзка лапад и малко киселец /яко нямате може спанак, коприва/
- 2 с.л. кисело мляко
- 1/2 бакпулвер
- самардала
Начин на приготвяне:
Разбивате яйцата с щипка сол и към тях добавяте натрошеното сирене, 1 с.л. кисело мляко, бакпулвера, самардалата и зехтина. Лапада, киселеца и зеления лук задушавате за кратко с много малко вода. Отцеждате хубаво и след като леко изстине, добавяте към яйчената смес и разбърквате. Добавете сол, ако има нужда. В тавичка слагате първата кора, после от сместа и така до изчерпване на продуктите. Оставете си 2-3 с.л.от сместа, която да разбъркате 1 с.л.кисело мляко и да на намажете баницата отгоре. Поливате с разтопеното масло и печете в предварително загрята фурна на 180 °С до зачервяване.
За тези, които искат да знаят повече:
Тази вкусна баница е за 12БВПМ. Протеини /сирене, яйца/, въглехидрати /кори за баница/, мазнини /масло, зехтин/.
Как можете да си го хапвате:
Цялото количество е за 12БВПМ. Разделяте на 6 парчета и всяко ще е за 2 блока. Идеални за закуска или следобяд.
Идеята и снимките са на Спасла Алачева, от моя екип. Благодаря и!
Да ви е сладко!